Terminės masės krosnys – kas tai?

Terminės masės krosnį (angl. thermal mass heater, dar vadinama rocket mass heater) savo namuose gali pasistatyti kiekvienas entuziastas, mat tai nėra didelės patirties ar inžinerinių žinių reikalaujanti konstrukcija. 

Citata
Viena svarbiausių šios krosnies savybių, lemiančių jos efektyvumą, yra pats kuro deginimo procesas. Medis čia dedamas iš viršaus, iškart nepadegant viso ploto, o lėtai ir efektyviai išnaudojant kiekvieną jo gabalėlį.

Tokią krosnį sudaro šamotinių plytų konstrukcija, iš kurios suformuojama kuro degimo kamera su oro padavimu, prie jos jungiamas tunelis ir jungtis su nerūdijančio plieno talpa, toliau pratęsiant dūmų išėjimo taką ir jungtį su kaminu (žr. krosnelės konstrukcijos pjūvį nuotraukų galerijoje). Visa ši konstrukcija gausiai padengiama pasirinkta terminės masės savybes turinčia medžiaga, suformuojant norimo dydžio bei formos krosnį.

Sukurti dideliam terminės masės kiekiui dažniausiai naudojamas plaušmolis (molio, šiaudų, vandens bei smėlio mišinys), nes jį lengva pasigaminti pačiam, visos sudėtinės dalys yra natūralios ir ekologiškos, o pati medžiaga yra lanksti, su ja lengva dirbti ir suformuoti norimo dydžio bei formos krosnį.

Beje, ši konstrukcija gali tapti ne tik namų šilumos šaltiniu, bet ir patogiu šildomu gultu, miela vieta prisėsti ar atlikti bet kokią kitą jūsų sumanytą funkciją. Išradingi terminės masės krosnių statytojai pateikia daugybę originalių tokių krosnių pavyzdžių, jums telieka išsirinkti labiausiai patinkantį arba susikurti savąjį.

Kaip viskas veikia?

Kodėl ši krosnis tokia ypatinga ir kur jos ekonomiškumo paslaptis? Toks klausimas iškyla daugybei pirmą kartą apie šią konstrukciją išgirdusių žmonių. Viena svarbiausių šios krosnies savybių, lemiančių jos efektyvumą, yra pats kuro deginimo procesas. Medis čia dedamas iš viršaus, iškart nepadegant viso ploto, o lėtai ir efektyviai išnaudojant kiekvieną jo gabalėlį.

Degdamas medis smunka žemyn iki kol visiškai sudega, tuomet krosnį galima papildyti. Degimo metu sukuriamas karštas oras keliauja į nerūdijančio plieno talpą, kur cirkuliuoja iš plytų sukurtais tuneliais ir skleidžia šilumą. Kadangi visa ši konstrukcija gausiai padengiama termine mase, šilumą ji išlaiko itin ilgai ir leidžia sutaupyti didelį kiekį kuro.
Citata
Tokią krosnį sudaro šamotinių plytų konstrukcija, iš kurios suformuojama kuro degimo kamera su oro padavimu, prie jos jungiamas tunelis ir jungtis su nerūdijančio plieno talpa, toliau pratęsiant dūmų išėjimo taką ir jungtį su kaminu.

Tam, kad degimas ir šilumos perdavimas į išorę būtų spartesnis, viršutinė plieninės talpos dalis paliekama neuždengta. Ją galima naudoti kaip vietą gaminimui.

Tiesa, tai tik vienas galimų šios krosnies modelių, mat kiekvienas toks projektas yra unikalus ir individualus, o dar didesnio efektyvumo paieškos visuomet sveikintinos ir mielai sutinkamos tokių krosnių entuziastų.

Terminės masės krosnių ateitis

Nors pirmas mažas tokios krosnies modelis buvo sukurtas kaip primityvus viryklės atitikmuo trečiojo pasaulio šalims, dabar ši konstrukcija tampa vis modernesniu ir populiaresniu namų šildymo sprendimu. Gimusi mažuose, natūralių namų entuziastų nameliuose ji plečiasi, įgauna naujas formas ir jau persikėlė į naujus, modernius namus, mat šis sprendimas yra itin paprastas, ekologiškas bei pigus.

Daugiau apie šių krosnelių veikimą ir jų konstrukciją galite sužinoti iš šio vaizdo reportažo (anglų kalba):