„Aplinkosaugininkų sąskrydis – tai ne tik proga pasikalbėti apie bendrus rūpesčius, pasitarti, kaip spręsti problemas, bet ir galimybė neformaliai pabendrauti, išmėginti kūrybines jėgas, susirungti sporto varžybose“, – sako aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. Sveikindamas praėjusį penktadienį į savo kasmetinį sąskrydį susirinkusius regionų aplinkos apsaugos departamentų darbuotojus, ministras jiems palinkėjo kantrybės, ištvermės ir ryžto saugant šalies gamtą. Sveikinimo žodžius tarė ir parlamentarai – Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai Vincas Babilius ir Andrius Burba, buvęs aplinkos ministras Bronius Bradauskas.

Šiemet sąskrydį, kuris rengiamas jau dvidešimt antrus metus, organizavo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD). Jame dalyvavo, pasak departamento direktoriaus Rolando Masilevičiaus, daugiau kaip penki šimtai aplinkosaugininkų. Garbė pakelti Žemės vėliavą buvo suteikta seniausiai – nuo 1976 m. – Vilniaus regione dirbančiam aplinkosaugininkui – Vilniaus RAAD‘o Vilniaus rajono agentūros vyriausiajam specialistui Juozui Sagatavičiui.

Taujėnuose pirmą kartą buvo sugiedotas ir regionų aplinkos apsaugos departamentų himnas, kurį sukūrė Vilniaus RAAD‘o Teisės ir personalo skyriaus vyriausioji specialistė Brigita Stankevičiūtė. Atrodo, kad dėl lengvai įsimenamų ir prasmingų teksto žodžių jis neliks vienadieniu, proginiu kūrinėliu, o taps tikru aplinkosaugininkų himnu.

Muzika: L. Van Bethoveno „Devintosios simfonijos“ finalo instrumentinė aranžuotė)
Žodžiai:
Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Teisės ir personalo skyriaus vyriausioji specialistės Brigitos Stankevičiūtės

„RAAD himnas, arba odė gamtai“

Medį, krūmą, lauką, pievą
Saugom mes visi kartu.
Ir stebėsim, kaip tausoji
Vandenį ir žemę tu.

PRIEDAINIS (2 kartus):
Dirbti uoliai, sąžiningai
Pasiruošę visada.
Esam tam, kad išgyventų
Visos Lietuvos gamta!

Žuvys, žvėrys, paukščiai, gėlės
Upės, pelkės, ežerai:
Juos prižiūrim rūpestingai
Kad gyventume sveikai.

PRIEDAINIS (2 kartus):
Dirbti uoliai, sąžiningai
Pasiruošę visada.
Esam tam, kad išgyventų
Visos Lietuvos gamta!

Orą švarų, gryną, tyrą
Norime visi turėt.
Kad išliktų lietūs gaivūs,
Gamtai turime padėt.

PRIEDAINIS (1 kartą):
Dirbti uoliai, sąžiningai
Pasiruošę visada.
Esam tam, kad išgyventų
Visos Lietuvos gamta!

Pavaizduoti aplinkos apsaugos darbuotojo dieną 2036 metais – tokią namų užduotį turėjo atlikti visų aštuonių regionų aplinkos apsaugos departamentų, taip pat Aplinkos apsaugos agentūros ir Aplinkos ministerijos komandos. Ne viename iš jų parodytų futuristinių etiudų buvo palygintas aplinkosaugininkų darbas 2012-aisiais ir 2036-aisiais. Pastaruosius metus sąskrydžio organizatoriai parinko todėl, kad tada jį surengti vėl teks Vilniaus RAAD‘ui.

Sportinės rungtys taip pat buvo susijusios su aplinkosaugininkų darbu. Komandos išmėgino savo jėgas atliekų rūšiavimo linijoje, biologinio valymo įrenginiuose, gesindamos degančią žolę, spręsdamos klimato atšilimo problemas ir sudėtingiausiomis aplinkybėmis mėgindamos išsaugoti aplinkos apsaugos inspektoriaus kepurę.