GRYNAS.lt tęsia straipsnių ciklą Antrasis daikto gyvenimas. Jau pristatėme „drabužį visiems metų laikams“ – originalią suknelę-sarafaną. Dabar duoklę atiduodame vienam svarbiausių aprangos akcentų – batams.

Pristatome Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kostiumo dizaino katedros studenčių perdarytus, atnaujintus kasdienai, vakarui ir tik parodai skirtus batus.

Žaviosios suknelės-sarafano autorė Guoda Dinsmonaitė prie savo apdaro priderino ir batus.

„Radau juos spintoje. Buvo jau šiek tiek paplyšę, gerokai padėvėti. Pamaniau, kad įplyšusioms vietoms ir purvui, kuris gerai neišsiplovė, paslėpti puikiai tiks mano pačios megztos gėlytės. Taigi padekoravau jomis batus, o pamačiusi, kad gėlytės čia puikiai dera, prisiuvau jų daugiau. Norėjosi dar labiau atnaujinti senus batus, todėl pailginau juos panaudodama likusią megztuko, kurį naudojau suknelei-sarafanui gaminti, dalį“, – pasakojo jaunoji dizainerė.

VDA Kostiumo dizaino katedros pirmo kurso studentė Monika Skamaročiūtė sukūrė įspūdingus, dažyto veidrodžio šukėmis dekoruotus batus.

„Nutariau atnaujinti senus verstos odos juodus batus. Kulnas nebeatrodė estetiškai, reikėjo jį keisti. Pagelbėjo batsiuvys: pakeitė senąjį nauju ir aptraukė mano pasirinkta oda. Iš ankstesnio projekto buvo likę daug veidrodžių, tad pamaniau, kodėl man jų nesuraižius ir šukėmis neapklijavus batų.

Rezultatas nuvylė – batai pernelyg žėrėjo. Griebiausi įvairių spalvų stiklui skirtų dažų ir jais nudažiau šukes. Gaminiu likau patenkinta“, – apie beveik rupūžės virsmui princese prilygstantį batų atnaujinimą kalbėjo M.Skamaročiūtė. Ir pridūrė, kad, norint atrodyti stilingai, reikia nebijoti eksperimentuoti, o kiekvieną seną ar jau pabodusį drabužį galima puikiai atnaujinti.

Trečioji naujam gyvenimui prikeltų batų pora - apgaulingai atrodantys gipsiniai bateliai, kurių autorė – VDA Kostiumo dizaino katedros antro kurso studentė Liucija Domkutė.

Apgaulingai, nes iš pirmo žvilgsnio jie – tikri dėvimi bateliai. Tačiau jaunoji dizainerė skuba paaiškinti, jog batukų funkcija daugiau dekoratyvinė nei praktinė, nes jie – gipsiniai. Mat autorė batelius pagamino kaip papildomą detalę savo sukurtam kostiumui.

„Gamybos procesas užtruko keletą dienų. Susiradau nereikalingas aukštakulnes basutes atviru priekiu. Pirmiausia, naudojant gipsą daroma pagrindinė batelių forma. Tai didelės kantrybės reikalaujantis darbas, sakyčiau, prilygstantis skulptūros lipdymui. Tada bateliai paliekami parai išdžiūti. Išdžiuvus juos reikėjo nupoliruoti, išformuoti. Išgavusi norimą formą nupurškiau batelius aerozoliniais baltais dažais, kad suteikčiau jiems blizgesio. Prireikė 6–9 valandų dažams išdžiūti, ir štai jums gipsiniai bateliai“, – kūrybos kančias dėstė L.Domkutė.

Jei turite klausimų, kaip antram gyvenimui prikelti nebenaudojamą daiktą arba idėjų, kaip tai padaryti, aprašymus ir nuotraukas siųskite paštu grynas@grynas.lt.

Įdomiausių idėjų autorių laukia prizai.

Konkurso taisykles rasite ČIA