Projekto organizatoriai ketvirtadienį pranešė, jog dėl per aukštos lauko temperatūros neįmanoma įrengti galerijos lede - valant numatytą vietą ekspozicijai, ledas įlūžo, tačiau projektas nenutraukiamas – pačias skulptūras ledo skulptoriai pabaigs.

Kurti skulptūrų atvyko dvylika lietuvių ir penki latviai.

„Latvį Karlį Ele galima laikyti pasaulio čempionu, nes jam buvo paskirta pirmoji vieta neseniai Kinijoje pasibaigusioje grandiozinėje ledo skulptūrų šventėje“, - sakė D. Mockus

K. Ele savo kūriniui pasirinko Platelių ežero legendą, kurioje pasakojama apie ežero viduryje buvusią pilį ir joje gyvenusią princesę. Daug jaunikių norėję ją vesti, bet gražuolė vis atsisakydavusi. Kartą jį įmetė į ežerą savo šukas ir pasakė: kas jas ras, už to ištekėsiu. Šoko visi į gelmę. Šukas rado vietinis valstiestis. Tai sužinojusi gražuolė pareiškė, kad už prasčiokėlio netekės. Nusiminęs valstietis kartu su šukomis šoko į Platelių ežerą ir, pasak legendos, daugiau nebepasirodė.

Platelių motyvas atsispindės ir D. Mockaus ledo skulptūroje.

„Platelių herbe pavaizduotas Šventasis Petras su dviem raktais. Aš kuriu čiuožyklą, kurią sudaro spyna ir į ją nuožulniai atremtas raktas. Į čiuožyklos vidų reikės patekti pro rakto skylutę ir nučiuožti į apačią raktu. Tačiau, atvirai kalbant, čiuožti dabar nepatarčiau, nes apčioje – didelė bala“, - sakė D. Mockus.

Jis pasakojo, kad visi skulptoriai dabar dirba didžiulėje baloje.

„Nuo ledą pjaunančių pjūklų srovėmis čiurškia vanduo, ir kojos visą dieną vandenyje. Aš esu su guminiais batais, tad kojos neperšlampa. Tačiau kiti avi slidininkų batais, todėl jų kojos šlapios. Gerai, kad vakare galime atsakančiai pasikaitint pirtelėje, kitaip visi čia susirgtumėme plaučių uždegimu“, - nesikrimsdamas dėl blogų darbo sąlygų kalbėjo ledo skulptūrų šventės organizatorius.

Skulptorius nustebino iš pakrantės atvežti ledo luitai – kai kuriuose jų buvo įšalę meldai.

„Gavome ledą su savotiškais inkliuzais. Jį atgabenę darbininkai nežinojo, koks ledas yra tinkamiausias. Vyrai tiesiog išpjovė pakrantėje esantį ledą, nelabai domėdamiesi, kaip tas ledas atrodo. Tai nėra pati geriausia medžiaga, tačiau meldų inkliuzus galima meniškai panaudoti“, - sakė D.Mockus.

Lankytojai su ledo skulptūrų parku ant Platelių ežero nemokamai galės susipažinti jau šį šeštadienį – tą dieną čia vyks pramoginiai renginiai.