Mokslininkas P. Shieberle teigia, jog „alyvuogių aliejus turėjo stipriausią sotumo efektą. Grupė, vartojusi alyvuogių aliejų, pasiekė didžiausią sotumo hormono serotonino koncentracijos kiekį kraujyje. Kalbant subjektyviai, šie dalyviai taip pat pranešė, jog jiems alyvuogių aliejaus jogurtas buvo labai sotus“. Tyrimo metu, nė vieno šios grupės dalyvio kūno riebalų procentinis dydis ar kūno svoris nepadidėjo.

P. Shieberle pripažįsta, jog „išvados nustebino, nes rapsų ir alyvuogių aliejai turi panašias riebalines rūgštis“. Tyrėjai nusprendė nukreipti savo dėmesį visiškai kita linkme – ištirti aromatų mišinį alyvuogių aliejuje. Antroje tyrimo dalyje vienai grupei buvo duodamas jogurtas su alyvuogių aliejaus kvapų ekstraktu, o palyginamajai grupei buvo duodamas paprastas jogurtas.

Rezultatai buvo įtikinami: grupės, vartojusios alyvuogių aliejų, kalorijų suvartojimas liko toks pat, tačiau palyginamoji grupė papildomai suvartodavo 176 kilo kalorijas per dieną. P. Shieberle paaiškina, kad „kvapų grupė pakeitė savo valgymo įpročius, tačiau akivaizdu, jog palyginamosios grupės dalyviai nesugebėjo padaryti to paties. Taip pat aptikta, kad gretinant su kita grupe, palyginamoji grupė kraujyje turėjo mažiau sotumo hormono serotonino“.

Kiek ilgai sotumo jausmas tęsis, priklauso nuo daugelio aplinkybių, bet cukraus lygis kraujyje yra ypatingai pastebimas. Kuo greičiau jis nukrenta, tuo greičiau kūno ląstelės absorbuoja gliukozę iš kraujo ir tuo greičiau žmogus vėl pasijaučia alkanu.

Tyrėjai moksliniam darbui naudojo alyvuogių aliejų iš Ispanijos, Graikijos, Italijos ir Australijos. Jie sugebėjo nustatyti dvi medžiagas, kurios sumažina gliukozės absorbavimą iš kraujo į kepenų ląsteles: heksanolis ir E2-heksenalis. Mokslininkai taip pat atrado, kad itališkas alyvuogių aliejus turi didesnį šių dviejų kvapniųjų medžiagų junginio kiekį.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.