Į judėjimo „Atliekų kultūra“ inicijuojamą ir organizacijos „Darom“ organizuojamą Pasaulinę tvarkymosi dieną („World Cleanup Day“) Lietuvoje užsiregistravo daugiau nei 200 tvarkymo komandų. Kaip sako „Darom“ akcijos Lietuvoje organizatorius Ignas Brazauskas, didelę dalį besitvarkančių sudarys įmonių komandos; jos tvarkys parkus, dvarus.

Šiemet Lietuva – viena iš 169 valstybių, kurios nusprendė per vieną dieną sutvarkyti gražiausias šalies vietas. Kaip skelbiama tarptautinėje akcijos „Let‘s do it“ („Mes darom“) svetainėje, ji suburs daugiau nei 36 milijonus savanorių iš viso pasaulio.

Apsišvarinimo akcija „Darom“ daugeliui jau tapo nacionaliniu Lietuvos atributu, tačiau, kaip pasakoja jos organizatorius Lietuvoje, 2008 metais tokio renginio idėja gimė Estijoje. Prieš 11 metų šioje šalyje masinė talka subūrė 50 tūkst. žmonių, norinčių gyventi tvarkingesnėje aplinkoje. Tais pačiais metais, įkvėpti estų pavyzdžio, „Darom“ akciją surengė ir lietuviai. Tiesa, dalyvių pavyko pritraukti kelis kartus mažiau – į renginį užsiregistravo maždaug 6 tūkst. žmonių, dalyvavo tik trečdalis jų.

„Vis dėlto manau, kad pirmas blynas buvo visai neblogas. Visuomenėje kilo didelis susidomėjimas, tai mus įkvėpė ir 2009 metais dalyvių skaičius buvo žymiai didesnis. Akcija pasiekė piką 2010 – 2011 metais, kai pritraukėme maždaug 100 tūkst. dalyvių. Nuo to laiko savanorių skaičius išlieka panašus ir kasmet siekia maždaug 100 – 150 tūkst. dalyvių“, – komentuoja I. Brazauskas.

Pamatinė „Darom“ akcijos atsiradimo idėja – per vieną dieną išvalyti vieną šalį, tačiau atskiru ekologiniu judėjimu jau virtusi iniciatyva 2018 metais pasiekė dar ambicingesnį tikslą – per vieną dieną išvalyti didžiąją dalį žemės rutulio.

Praeitais metais pradėta rengti Pasaulinė tvarkymosi diena tąkart vyko 157 šalyse; 36 valandas įvairiuose pasaulio kampeliuose komandos savanoriškai tvarkė aplinką.

Šiais metais akcijos formatas pasipildė dar įvairesniais renginiais – prie jos prisijungė 2018 metais Belgijoje gimusi upių tvarkymo iniciatyva „River Cleanup“. Rytoj dvi didžiosios šalies upės, Neris ir Nemunas, bus tvarkomos ir Lietuvoje.

Paklaustas, ar tokios, dažniausiai vieną dieną trunkančios, akcijos – veiksmingos, I. Brazauskas patvirtino tikintis jų sėkme. „Manau, tikrai veiksmingos. Jos padeda keisti žmonių požiūrį ir suvienija juos vardan bendro tikslo, atsiranda bendrumo jausmas. Tikrai tuos žmones, kurie jau sudalyvavo, ypač vaikus, paauglius, paveikė ši akcija ir dabar jie visą gyvenimą atsakingiau žiūrės į šiukšlių rinkimą ir pasakys apie tai kitam. Be to, ši akcija įkvepia keisti gyvenimo būdą – rūšiuoti, atsakingiau vartoti“, – vardijo I. Brazauskas.

Akcijos „Darom“ organizatorius atkreipė dėmesį, kad gamtoje randamų šiukšlių kasmet vis mažėja, prie švaresnės aplinkos kūrimo prisideda ir inovatyvūs atliekų tvarkymo sprendimai: „Šiukšlių tikrai labai mažėja; prie to, žinoma, prisidėjo užstato sistema, taromatai. Taip pat už valstybės lėšas buvo tvarkomi nelegalūs sąvartynai. Kai šiukšlių yra mažiau, tuomet automatiškai norisi mažiau šiukšlinti. Žmonėms psichologiškai sunkiau šiukšlinti, kai aplinkui nėra šiukšlių“, – įžvalgomis dalijosi I. Brazauskas.

Judėjimo „Atliekų kultūra“ inicijuojamos ir organizacijos „Darom“ organizuojamos Pasaulinės tvarkymosi dienos talkos Lietuvoje vyks rytoj, rugsėjo 21 dieną. Akcijos metu taip pat vyks Upių švarinimo renginys. Iniciatyvą „River Cleanup“ Lietuvoje organizuoja Žaliosios politikos institutas. Jos metu bus valomos Neries ir Nemuno upės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt