Atsibodo trumpos atostogos? Nekantraujate leistis į kelionę-epopėją, o ne paatostogauti savaitę čia savaitę ten? Jei vis nesiryžtate, bet nujaučiate, kad tai yra būtent tai, ko jums šiuo metu reiktų, skaitykite toliau ir rasite argumentus visiems gyvenimo atvejams.

1. Laisvi metai

Ką tik atsisveikinote su mokykla? Puikus metas praplėsti akiratį ir pakeliauti po pasaulį. Tai gali būti nuostabūs metai per kuriuos, galbūt, nuspręsite kokio dalyko žinias norėtumėte gilinti universitete arba užmiršite visą reikalingą ir nereikalingą informaciją įkaltą į galvą mokykloje. Galite metus savanoriauti, jei tingu – pragulėti egzotiškuose paplūdimiuose. Nesvarbu ką nuspręsite, gali būti, kad sužinosite tai, ko niekada gyvenime nebebus progos sužinoti.

Kur vykti: Australija ir Naujoji Zelandija – populiariausios metus atostogaujančių Europiečių vietos (ir atvirkščiai), nors kai kurie abiturientai mieliau renkasi Afriką.

Kvinstaunas, Naujoji Zelandija

2. Skyrybos

Vietoj to, kad numalšintų liūdesį kokiame „Sudužusių širdžių“ tipo viešbutyje, daug išsiskyrusių asmenų, norinčių pamiršti perdegusius jausmus, ryžtasi pakeliauti. O kodėl gi ne? Juk tai puiki proga sutikti kitą žmogų (ir piktdžiugiškai siųsti romantiškas nuotraukas buvusiajam (-ai)). Jei patikėsime knygos „Valgyk, melskis, mylėk“ filosofija, Chavieras Bardemas tik ir laukia, kol jūs paliksite tuos nevykusius santykius, kad keliaudami atrastumėte naują meilę.

Kur vykti: Rio de Žaneiro vakarėlių dvasia ir gyvenimu besimėgaujančių žmonių pilni paplūdimiai sugrąžins jums norą linksmintis, o Paryžius nublokš jūsų atgyvenusį romaną į istorijos paraštes.

Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija

3. Vidutinio amžiaus krizė

Nėra nieko geresnio, nei pasinerti į kitokią kultūrą, kad suvoktumėte savo gyvenimo prasmę. Be to, tai atneša daugiau dvasinių dividendų nei nauja sportinė mašina. Nesvarbu, ar jūsų tikslas įsikvėpti antrai gyvenimo daliai, ar sutikti žmonių, kurie visiškai nesutiktų su jūsų pasaulėžiūra, ar tiesiog leisti sau pabūti pasiklydusiam ištisus metus. Kelionė po pasaulį padės atsirinkti tai, kas jums iš ties reikšminga. Tikrai, geriau jau metus pakeliaukite už tuos pinigus, kuriuos ketinote panaudoti plaukų injekcijai ar riebalų nusiurbimui.

Kur vykti: parašykite savo romaną kelyje „Route 66“ arba budistiškai atsiskirkite mažiausioje Indijos valstijoje - Goa.

Dudhsagaro krioklys Goa provincijoje, Indijoje

4. Gavote išeitinę kompensaciją

Jei nežinojote, atleidimas iš darbo – naujo darbo pradžia. Pasiimkite tą kompensaciją ir išleiskite ją keliaudami, tarkim, po Tailandą. Kas žino, galbūt persikvalifikuosite į jachtos kapitonus.

Kur vykti: kaip galima toliau nuo „ofisinių“ paskalų. Paklajokite po Madagaskaro dykumą arba pabandykite pritapti prie kokios genties Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Papua Naujosios Gvinėjos džiunglėse gyvena daug pirmykščių genčių

5. Išėjote į pensiją

Daug solidaus amžiaus žmonių noriai emigruoja, kad anūkus iškilmingai priimtų tik per didžiąsias metų šventes. Juk jie atidavė pakankamai jėgų ir nervų, kol užaugino savo vaikus, ir nusipelnė šiek tiek pailsėti. Dabar puikus metas sudėlioti varneles prie visų nepamatytų vietų ir pasimėgauti užsitarnautu poilsiu.

Kur vykti: Australijoje tokio tipo keliautojai vadinami PAS‘ais (‘pamatyk Australiją saulėlydy‘), bet tuo neapsiribokit, juk per gyvenimą užsidirbot bent jau Baliui, o gal net ir Bahamams.

Harbour Island, Bahamai

6. Iš užuojautos

Akimirkai susimąstykite apie tolimus pasaulio kampelius, kurių daug kas vengia. Ar tai būtų potvyniuose skendinti Brazilija, ar ekonominių negandų krečiama Graikija, jei esate ten, jūs iš tikrųjų išgyvenate katastrofą. Žinia, kad išgyvenimas tokiose situacijose – geras būdas išmokti atsigauti ir neprarasti noro gyventi, ypač, jei žinote, kad galėsite grįžti į tokių kataklizmų nekamuojamus namus.

Kur vykti: mes primygtinai nesiūlome vykti tiesiai į karščiausius taškus, bet pamatyti, kad gali būti ir blogiau, tikrai verta. Savanoriavimas nevyriausybinėje įstaigoje – puikus būdas padėti kenčiantiems, tuo daug kas įsitikino po nelaimų Haityje.

Haitis

7. Tiesiog

Ar jums tikrai reikia kokios nors logiškos priežasties? Gal jūs visada norėjote nuvykti į civilizacijos lopšį – Graikiją, o gal jums būtų įdomu paragauti šunienos Honkonge. Kad ir kas sukelia apetitą kelionėms, niekada nesigailėsite užsisakę bilietą aplink pasaulį ir pasiryžę juo pasinaudoti. Entuziastingas pabėgimas ar tiesiog noras pažinti kitas šalis ir kultūras, kad ir kokia būtų iškeliavimo priežastis, – esame tikri – nustebsite, kiek daug galima atrasti keliaujant aplink mūsų planetą, ir ne tik apie ją, bet ir apie save.

Kur vykti: pasaulis jūsų rankose – pasukite gaublį ir beskite pirštu, kad spontaniškai nuspręstumėt, kur vyksite pirmiausia, arba panaršykite internete ir susiraskite tas vietas, į kurias jus labiausiai traukia.