Kaip ir kiekvienais metais, BirdLife International partneriai visoje Europoje ir Centrinėje Azijoje suorganizavo daugybę renginių įvairaus amžiaus žmonėms mėgautis paukščiais, daugiau sužinoti apie jų migracijos reiškinį bei gyvai jį stebėti.

Ši kasmetinė tarptautinė iniciatyva vadinama EuroBirdwatch. Jos metu organizatoriai siekia didinti visuomenės susidomėjimą paukščiais ir jų apsauga, nes efektyvios gali būti tik bendros žmonijos pastangos, suteikiant viltį nykstančioms sparnuočių rūšims ir saugant jų svarbias buveines visame jų migracijos kelyje.

Pirmąjį spalio savaitgalį daugiau nei 64.000 įvairaus amžiaus žmonių 33 Europos ir Vidurio Azijos šalyse stebėjo regioną paliekančių paukščių migraciją.Visi jie dalyvavo BirdLife International organizuojamoje kasmetinėje akcijoje EuroBirdwatch12, kurios metu Senojo kontinento žmonės palydi sparnuočius į kelionę iš čia esančių perėjimo vietų į žiemavietes pietuose. Jau antri metai prie europiečių prisijungia ir Vidurio Azijos gyventojai. Visose šalyse suorganizuota net 2 500 paukščio stebėjimo akcijų. Bendrai stebėta beveik 6 milijonai sparnuočių!

Paukščių palydos buvo organizuojamos kiekvienoje šalyje atskirai. Stebėjimus koordinavo nacionaliniai BirdLife partneriai, o jų rezultatai vėliau buvo siunčiami Europiniam koordinaciniam centrui, kurio funkcijas šiais metais atliko čekų ornitologų draugija – CSO/BirdLife Čekija.

"Labai svarbus yra tas faktas, jog EuroBirdwatch suteikia puikią galimybę visiems paukščių mylėtojams susitikti, pasidalinti sparnuočių stebėjimo patirtimi ir kartu džiaugtis jų migracijos reiškinio stebuklu", - sako Zdeněk Vermouzek, Čekijos ornitologijos draugijos direktorius, EuroBirdwatch12 koordinatorius.

Įdomiausi ornitologiniai faktai:

• Dažniausiai įvairiose šalyse stebėti gausūs keršulių, paprastųjų varnėnų ir paprastųjų kikilių būriai. Visi jie priklauso tipiškų migruojančių paukščių rūšims.

• Pietinėje Europoje įspūdingiausi buvo flamingai, o šiaurinėje – tikros retenybės – raibakrūtis bėgikas, mėlynuodegė, ilgasnapis dumblius. Rytinėse šalyse stebėti karališkieji ir nepaliniai ereliai, didieji ir mažieji einiai bei juodasparnė kregždūnė.

• Suomių stebėtojai užregistravo virš 400 000, o švedų kolegos – 275 000 baltaskruosčių berniklių bei 370 000 keršulių.

• Ukrainoje stebėti du įspūdingai medžiojantys nepaliniai ereliai.

• Tarp visų jūrinių vietų, bene įdomiausias buvo Gibraltaras, kur stebėta daugybė geltonsnapių audronašų ir balearinių audronašų bei tarp delfinų medžiojantys šiauriniai padūkėliai.

• Turkijoje užregistruotas neįtikėtinas ar net sensacingas stebėjimas: stebėtas rekordiškai didelis ties išnykimo riba esančių stepinių pempių būrys.

Istorija

Paukščių palydos (angl. EuroBirdwatch) – Europoje rengiamos nuo 1993 m., kurias koordinuoja tarptautinė paukščių apsaugos organizacijų asociacija „BirdLife International“.

Lietuvoje tai 18-tos – paukščių palydos. Lietuvos ornitologų draugija kasmet kviečia gamtai ir paukščiams neabejingus žmones prisijungti prie tūkstančių Europos ir dalies Azijos stebėtojų išlydėti išskrendančius sparnuočius. Šis, kasmet populiarėjantis renginys, sulaukia vis gausesnio dalyvių būrio. Šiemet Lietuvoje buvo surengti 28 paukščių palydų renginiai, kuriose dalyvavo virš tūkstančio žmonių.

Lietuva bendrame visų akcijoje dalyvavusių šalių kontekste šiais metais išsiskyrė stebėtų paukščių rūšių įvairove ir gausa – stebėta net 270 515 sparnuočių, priklausančių 141 paukščių rūšiai. Daugiau paukščių stebėta tik Švedijoje, Suomijoje ir Rusijoje. Tai oficialūs rezultatai. Ne visi stebėtojai spėjo pateikti laiku rezultatus. Suregistravus visus – laiku ir pavėluotai pateiktus duomenis paaiškėjo, kad stebėta 278 433 sparnuočių.

Gausiausiai Lietuvoje skrido paprastieji varnėnai – 82 279, paprastieji kikiliai – 63 437 ir paprastosios pempės – 26 498. Be šių, gausiai skrido keršuliai (10 416), mėlynosios ir didžiosios zylės (9 208 ir 7 889), pilkosios gervės (5 827), stebėti skaitlingi laukių (5 295) ir didžiųjų kormoranų būriai (3 807). Iš retų rūšių, išsiskyrė stepinis suopis (septintas stebėjimas šalyje), paprastoji berniklė ir juodgalvis kiras.