aA
Artėjančių švenčių vaišių stalas dažnai neįsivaizduojamas be žuvies, silkės patiekalų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria į ką reikėtų atkreipti dėmesį norint įsigyti kokybiškos ir saugios žuvies bei žuvies gaminių, praneša tarnyba.
5 patarimai ruošiantiems šventinį stalą: kaip išsirinkti saugią ir šviežią žuvį?
© Shutterstock

1. Gyvos žuvies pardavimas draudžiamas! Veterinarijos reikalavimai draudžia parduoti gyvą, nepaskerstą žuvį. Tačiau prekybos vietose vartotojai gali įsigyti neišdarinėtos ir jau išskrostos, supjaustytos griežinėliais ar iš įvairių rūšių žuvies paruoštos filė, kuri yra niekaip neapdorota, tik atšaldyta.

2. Žuvis turi būti tinkamai šaldoma. Sugautos žuvys turi būti kuo skubiau atšaldomos ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje – maždaug 0 ºC. Todėl perkant šviežią (atšaldytą) nesupakuotą žuvį iš ledo vitrinos, visada svarbu atkreipti dėmesį, kad mažiausiai pusė žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus, taip pat ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ledas aplink žuvį būtų švarus.

Šaldyta žuvis
Šaldyta žuvis
© Shutterstock

3. Žuvies šviežumą galima nesunkiai įvertinti. Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia apžiūrint akis, žvynus, pelekus ir žiaunas. Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, jis yra specifinis ir būdingas tam tikroms žuvų rūšims, jeigu, pavyzdžiui, jaučiamas stiprus amoniako kvapas – tokia žuvis nešviežia, pradedanti gesti. Šviežių žuvų oda yra blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai turi tvirtai laikytis ir blizgėti, pelekai ir uodega neapdžiūvę ir nesusiklijavę.

4. Patarimai kaip atskirti šviežią silkę. Renkantis silkes, reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą – kad jos būtų nepageltusios, nepatamsėjusios, taip pat patikrinti, ar kietos. Pradedančių gesti silkių paviršius būna pasidengęs pilkomis ar gelsvomis apnašomis, oda lengvai plyšta, neskrostų silkių dažnai būna suplyšę pilvai. Dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad jų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą.

5 patarimai ruošiantiems šventinį stalą: kaip išsirinkti saugią ir šviežią žuvį?
© Shutterstock

5. Atšildžius žuvį suvartokite nedelsiant. Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies. Laikant šaldytuve aukštesnėje nei nulinėje temperatūroje, žuvis greitai ims gesti ir nebus tinkama vartoti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

Šiemet stintos riebios kaip niekad, bet jų kainos bus įkandamos ne visiems (10)

Agurkais kvepiančių stintų mėgėjai kasmet laukia naujo jų žvejybos sezono. Nors šis ir...

Iki balandžio 30 dienos šių žuvų gaudyti negalima: gresia solidi bauda (1)

Šiandien prasideda atnaujinta akcija „Saugom lydeką 2023“ – nuo vasario 1 d. iki balandžio 30...

Brakonieriai ir gamtos gynėjai susikibo ne juokais: baudžiamoji atsakomybė ir teistumas gali grėsti ir tiems, ir tiems (1)

Brakonierių ir gamtą saugančių visuomenininkų priešprieša pamaryje pasiekė apogėjų. Į...

Per reidą Plungės rajone aplinkosaugininkai vėl rado tinklų, bet dar labiau juos nustebino visai kas kita

Šiaulių ir Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijų pareigūnai dviejose sodybose Plungės...

Kauno marių regioniniame parke atnaujintas pažintinis takas, vadinamas gražiausiu Lietuvoje: kviečia apsilankyti

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba informuoja, kad atnaujintas ir naujai pritaikytas lankymui...

Top naujienos

Generalinė prokurorė dėl Bartoševičiaus kreipėsi ne tik raštu: tą penktadienį turėjau susitikimą

Trečiadienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad buvusiam Seimo nariui Kristijonui...

Tomas Janonis

Valstybė nesismulkina: išrinktieji už poilsį Neringoje moka juokingas sumas (10)

Valstybinės įstaigos Kuršių nerijoje valdo daugybę nekilnojamojo turto objektų. Ir toli gražu...

Rusija rengiasi maksimaliai eskalacijai: neatmetamas labai rimtas scenarijus

Geros žinios Ukrainai. Pranešama, kad į naują Jungtinių Amerikos Valstijų karinės pagalbos...

Seime – skubus planas šaukti neeilinę sesiją: įtaria informacijos nutekinimą Bartoševičiui pildoma (1)

Kylant abejonių dėl seksualiniu smurtu prieš vaikus įtariamo buvusio Seimo nario Kristijono...

Kišenėms tuštėjant, lietuviai sparnų kelti į užsienį neskuba: yra suma, be kurios nė krust

Pastaruoju metu didėjus kainoms, o paskolų palūkanoms vis dar kylant, lietuviai kol kas labai...

Roma Macijauskaitė

Sparčiai populiarėjantis juodasis česnakas – naujasis jaunystės eliksyras? Mokslų daktarė pasakė, ko iš jo galima tikėtis

Ar teko ragauti juodojo česnako ? Pasak šeimyniniam verslui vadovaujančios Dovilės...

Apie įmokų į II pakopos pensijų fondus sustabdymą prabilo ir ministrė Skaistė

Finansų ministrė Gintarė Skaistė mano, kad pensijų kaupimo antroje pakopoje sistema gali būti...

„Žalgirio“ rūbinėje – kapitono kritika Brazdeikiui: tai jam bus pamoka ateičiai pastabas priėmė (1)

Daugiau nei pusę „Žalgirio“ taškų Stambule, kovoje su „Anadolu Efes“ pelnę Ignas...