Kaltinimai VMVT inspektoriams žiauriu elgesiu su gyvūnais

Pateiktdamas prašymus teismui, A. Kaušakio advokatas Anatolijus Vilkas teigė, kad patys liudytojai (kurių iš viso yra keturi ir visi jie dirba VMVT), yra nepatikimi. Esą klaidų buvo padaryta, kai 108 arkliai buvo išvežami iš A. A. Kaušakio ūkio į Zarasų rajone įsikūrusį Lietuvos žirgyną. Pasak A. Vilko, Vilniaus VMVT viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis su gyvūnais elgėsi grubiai, juos mušė. Apie tai esą byloja kraujo pėdsakai, užfiksuoti antstolio nuotraukose ir dokumentuose.
A. A. Kaušakys
Šituos kurie negyvi tai irgi S. Miškinis juos suorganizavo: suvarė bandas į vieną pusę, eržilai pradėjo tarpusavy muštis ir tada vieni kitus versdavo, kad jie žūdavo, o mažesnius kumeliukus sutrypdavo ir po to nesikėlė, sumušimai arklių buvo, tai iš kur tas viskas?

Taip pat, advokatas atkreipė dėmesį, kad iš 160 arklių buvo išvežti 108, o kur dingo likusieji 50 - niekas nežino. Todėl neaišku, ar 21 arklys žuvo, nes juos nukankino A. A. Kaušakys, ar nuo inspektorių žiauraus elgesio. Advokatas A. Vilkas sako turintis duomenų, kad S. Miškinis dalį arklių išvežė į globos draugiją, o kitus atidavė draugui. Kaltinamasis savo ruožtu pridūrė, kad iš jo žirgų buvo padarytos dešrelės, kurias mes visi suvalgėme.

GRYNAS.lt primena, kaip atrodė ūkininko arkliai, kai juos suskubo konfiskuoti veterinarai:

Kaušakys nepripažįsta savo kaltės

Prokurorai A. Kaušakį kaltina, kad dėl nepriežiūros ir nepakankamo pašarų kiekio, krito 21 žemaitukas, bet kaltinamasis teisme teigė neprisipažįsta esąs kaltas, „nes čia nėra jokios logikos“. Po teismo žurnalistams jis sake, kad dėl 21 arklio žūties esą kaltas tas pats Vilniaus VMVT pareigūnas S. Miškinis.

Ūkininkas A. A. Kaušakys
„Šituos kurie negyvi tai irgi S. Miškinis juos suorganizavo: suvarė bandas į vieną pusę, eržilai pradėjo tarpusavy muštis ir tada vieni kitus versdavo, kad jie žūdavo, o mažesnius kumeliukus sutrypdavo ir po to nesikėlė, sumušimai arklių buvo, tai iš kur tas viskas?“, - retoriškai klausė A. A. Kaušakys. 
Citata
Šiuo metu A. A. Kaušakiui gresia iki 65 tūkst. litų bauda arba laisvės atėmimas iki vienerių metų, arba viešųjų darbų.

„Čia viena kumelė iš pradžių tikrai krito gimdydama, vaisius užstrigo, kurią čia rodė visi iš visų kanalų, iš visų pusių, o visa kita suorganizavo S. Miškinis“, - gynėsi kaltinamasis.

Advokatas taip pat teismui sakė, kad visi visus skundus rašė vienas asmuo - moteris, su kuria A. A. Kaušakio santykiai „prieštaringi“. Ir iškėlė dar vieną žemaitukų kritimo versiją. Esą kaltinamasis pastebėjo ją barstant baltus miltelius tvarte, nuo jų, pasak advokato ir galėjo nugaišti arkliai, nes nėra įrodymų, kad jie nugaišo nuo žiauraus elgesio. Taip pat advokatas pabrėžė, kad A. A. Kaušakys jau dvidešimt metų augina gyvūnus ir buvo vienas iš progresyvesnių žemaitukų augintojų.

Kadangi A. A. Kaušakys laikė retos veislės arklius, stambiuosius žemaitukus, už juos gaudavo nemažas sumas iš Europos paramos programos, pagal kurią nykstančioms veislėms išsaugoti skiriama beveik po 700 litų išmoka už vieną arklį per metus.

A. A Kaušakio ūkyje buvo laikoma trečdalis viso Lietuvoje laikomo žemaitukų veislės žirgų. Už tai, ūkinininkas yra gavęs beveik 350 tūkst. litų paramą iš Europos Sąjungos. 100 tūkst. litų iš jo planuoja atimti Nacionalinė mokėjimo agentūra. Šiuo metu A. A. Kaušakiui gresia iki 65 tūkst. litų bauda arba laisvės atėmimas iki vienerių metų, arba viešųjų darbų.