Žaliųjų judėjimų įkarštyje mokslininkai, gamintojai, dizaineriai neriasi iš kailio bandydami sukurti technologijas ir įrenginius, kurie padėtų taupyti planetos resursus. Jie kuria naujovišką transportą, namus, naujo dizaino buitį palengvinančius įtaisus. Nors dauguma šių įrenginių žada daug, tačiau šie pažadai dažniau virsta į pavojingas ir net kvailas idėjas, rašo webecoist.com.

GRYNAS.lt pateikia 10 pačių netikėčiausių ir kvailiausių eko išradimų.

1. Bambuku padengtas Asus kompiuteris
Bambukinis Asus kompiuteris

Kaip skelbia gamintojai, šis kompiuterio dizainas parodo ekologiško bambuko grožį ir pabrėžia žaliąją kompanijos kryptį aplinkosaugoje – klientams siūlyti ekologiškas medžiagas ir iš jų pagamintus gaminius. Vis dėlto užfiksuota, kad kai tik šis naujas gaminys pasirodė rinkoje, jis buvo sutiktas ne itin palankiai. Ekspertų verdiktas buvo negailestingas – bambuku padengtas kompiuteris buvo įvertintas kaip žaliasis smegenų plovimas.

2. Petapotty kilimėlis šunims
Šuns kilimėlis

Kilimėlis sukurtas iš tokių medžiagų, kurios sugeria visus skysčius. Taigi pagrindinė šio kilimėlio idėja – būti maža pievele namuose, leidžiančia jūsų augintiniu visus reikalus atlikti neiškeliant kojos iš namų. Kilimėlis, gamintojų teigimu, neskleidžia jokio nemalonaus kvapo, ir neva saugo aplinką nuo šuns ekskrementų. Jis turi nuimamą padėklą, kurį kas kurį laiką reikia valyti. O išvalius...kažkur padėti. Greičiausiai ten, kur padėtumėte ir surinktus iš lauko šuns ekskrementus. Taigi mieli išradėjai, ar ne lengviau vis dėlto išvesti vargšą šunį į lauką?

3. Ekologiškas virdulys
Ekologiškasis virdulys

Šis virdulys yra laimėjęs ne vieną apdovanojimą, tačiau jo idėja vis tiek keistoka. Norint taupiai naudoti vandenį, kurį norite išsivirti, šis virdulys leidžia jums tiksliai nustatyti, kiek iš virdulyje esančio vandens jūs norite užvirti, o kurią dalį palikti vėsią. Nors pats principas kilnus, reikia paminėti, kad pats virdulys pagamintas Kinijoje ir iš … plastiko.

4. Apsauga nuo triukšmo

Valencijos (Ispanija) politechnikos universitetas kuria specialią medžiagą, kuri lyg  kamufliažas galėtų apsaugoti nuo aplinkos triukšmo, kuris jau tampa nemenka problema tiek žmonėms, tiek ir gyvūnams. Mokslininkai įsitikinę, kad toks išradimas galėtų padėti miestuose apgyvendinti daugiau žmonių - tokiu būdu sumažinant priemiesčių plėtimąsi, tačiau keliamas kitas svarbus klausimas – jeigu ši medžiaga  iš tiesų apsaugotų žmones nuo triukšmo, kas nutiktų, jei kiltų gaisras ir žmonės negalėtų prisišaukti pagalbos?

5. Nuo USB pasikraunančios šildančios pirštinės
Šildomos pirštinės, pasikraunančios nuo kompiuterio USB

Jeigu jūs nuolat šąlate tik atvėsus orams, tačiau nenorite šildyti visos patalpos, kol dirbate prie kompiuterio – puiki išeitis jus šildančios pirštinės. Kaip teigia gamintojai, gaminys išskirtinis tuo, kad jį šildo kompiuterio naudojama energija, pirštinės jungiamos tiesiai per USB į kompiuterį ir tokiu būdu ir jus šildo, ir nekenkia aplinkai. Viskas būtų labai gražu, jei ne viena smulkmena – pirštinės šyla naudodamos papildomą kompiuterio energiją, o ne atliekamą, taigi jų vadinti tikrai ekologiškomis neapsiverčia liežuvis.

6. Saulės energija varoma žoliapjovė
Saulės energija varoma žoliapjovė

Taip, šis gaminys tikrai ekologiškas, bet kita vertus – ar ne geriau būtų pačiam žmogui atsistoti nuo sofos ir išeiti į lauką „pasportuoti“ stumdant žoliapjovę? Rankine žoliapjove pjauti žolę būtų lygiai taip pat ekologiška, o be to ir sveika jūsų kūnui. Ir dar vienas dalykėlis – jeigu jau jūsų veja tokia didelė, kad jai pjauti reikia saulės energija varomos žoliapjovės, būkite tikri – ji suvešėjusių žolynų viena pati neįveiks, taigi teks vėlgi prisidėti ir jums patiems. Ar ne geriau tuomet būtų tiesiog įsigyti avių – jos tikrai jums atsieis pigiau ir nuės visą „perteklinę“ žolę.

7. Greitai suyrantis staliukas kavai ir karstas
Stalelis kavai-karstas

Kiekvienam žmogui per jo gyvenimą yra reikalingas staliukas kavai ir … karstas. Halfway House Design pamąstė, kodėl gi neapjungus šių dviejų daiktų į vieną. Rezultatas – iš greitai suyrančių medžiagų pagamintas karsto formos stalelis, kurio lentynėlėse galima laikyti vyną, knygas ar kitas smulkmenas, o kai jau ateis paskutinioji – panaudoti gaminį ir pagal kitą paskirtį – į jį atsigulti amžinajam poilsiui. Nors skamba ironiškai, gaminys iš tiesų atspindi žaliąsias idėjas.

8. Kava varomas sunkvežimis

1975 m. “General Motors“ GMC gamintojo pikapas buvo perdarytas taip, kad galėtų važiuoti vietoje įprasto kuro naudodamas kavos tirščius. Toks eksperimentas įrodė, kad iš esmės bet kokio tipo biomasė gali būti pakaitalu įprastiems degalams. Sunkvežimis, pavadintas Cafe Racer vardu, buvo varomas dujomis, gaminamomis deginant kavos tirščius. Nors kūrėjai pripažino, kad tokiu būdu varomas sunkvežimis išskiria anglies dvideginį, tačiau svarbu yra kitas faktorius, kurį būtina akcentuoti – tokio tipo technologijos, jas tobulinant, gali tapti puikia alternatyva įprastiems kuro šaltiniams.

9. Aplinkos taršai jautri suknelė
Aplinkos taršai jautri suknelė

Stephanie Sandstrom suknelė buvo sukurta taip, kad galėtų veikti kaip aplinkos taršos indikatorius. Kai tiktai aplinkoje užfiksuojamas taršos šaltinis, suknelė ima raukšlėtis. Kai oras nešvarus, suknelė ima panašėti į tą, kuri ištraukiama iš nešvarių skalbinių dėžės, kai nebėra ką daugiau vilktis. Toks gaminys galbūt ir gali jus įspėti nekišti vienai dienai nosies į lauką, kai aplink didelė tarša, tačiau vargiai gali pasitarnauti, kai einama į susitikimą su klientais.

10. Saulės ir vėjo energija įkraunamas namas, turintis kojas
Vaikštantis namas

Kompaktiškas šiuolaikinės architektūros pavyzdys – saule ir vėju įkraunamas namas, turintis hidraulines kojas. Tai reiškia, kad prikaupęs saulės ir vėjo pagamintos energijos namas gali vaikščioti aplink sklypą. Namas sukurtas Kopenhagos meno kolektyvo N55 ir yra kontroliuojamas kompiuteriu. Kūrėjai sako, kad namo vaikščiojimas gali padėti žmonėms išvengti vandens lygio pakilimo potvynių metu. Jie tikisi, kad namu galėtų susidomėti žmonės, gyvenantys dažnų potvynių zonoje.

Pabaigai, webecoist.com. rekomenduoja būti atidiems visiems prietaisams, kurių gamintojai skelbia apie jų ekologiškumą. Nors dalis prietaisų gali ir palengvinti žmogaus buitį, tačiau niekada neturėti įtakos gamtos apsaugai. Geriausias patarimas vartotojams būtų toks – geriau pirkite geros kokybės vieną daiktą, kuris nebūtinai bus „žalias“, bet bent jau tarnaus visą jūsų gyvenimą ir padės išvengti daugybės neva žalių, bet nenaudingų kitų pirkinių.