Tradiciškai laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama nuo vakarinio Lietuvos pakraščio – iš Klaipėdos oro uosto, palaipsniui apimant visą Lietuvos teritoriją.

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausios veterinarijos gydytojos Aušros Leščinskaitės – Petrauskienės, orlaivių maršrutai sudaryti taip, kad būtų aplenkiami miestai ir gyvenvietės, vandens telkiniai.

„Jau septintus metus iš eilės vykdant tokias akcijas, naudojami nedideli teritoriniai Klaipėdos, Telšių, Paluknio, Molėtų, Aleksoto ir Įstros oro uostai. Jei susiklostys palankios oro sąlygos, šiemet rudeninį vakcinacijos etapą planuojame baigti gruodžio pradžioje“, - sakė A. Leščinskaitė – Petrauskienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, pasiutligės atvejų šalyje nuolat mažėja.

Šiemet užregistruotas vos vienas pasiutligės atvejis Varėnos rajone, pernai oficialiai buvo patvirtinti 5 šios pavojingos užkrečiamos ligos atvejai.

Specialistai įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai turi atvykti ir surinkti jaukus su vakcina. Jaukai su vakcina nepavojingi naminiams gyvūnams, tačiau perdozavus jauko, galimos komplikacijos.