Po ilgos pertraukos tikimasi sulaukti jauniklių

Lietuvos zoologijos sodo Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė džiaugiasi, jog po beveik dvidešimties metų pertraukos zoologijos sode vėl galima išvysti kartu gyvenančius snieginius leopardus bei Amūrinius tigrus: „Tokios didžiosios katės kaip tigrai gamtoje paprastai gyvena po vieną, todėl nenuostabu jog ir mūsų zoologijos sode jie yra vienišiai ir mieliau laiką leidžia atskiruose voljeruose. Todėl atėjus rujos metui, tigrų suleidimas poruotis mūsų specialistams tapo tikru iššūkiu. Tai baisi procedūra! Šiuo metu pas mus gyvena trys tigrai. Mūsų patelei Nordai dabar dešimt metų, o jai paskirtas patinas Edas už ją keliais metais jaunesnis, todėl teko gerokai palaukti, kol patinas tapo lygiaverčiu partneriu mūsų tigrei. Ilgai ir sunkiai jau kelinti metai iš eilės bandėme poruoti tigrus. Tačiau džiaugiamės, jog pagaliau mums pavyko – tai galite pamatyti ir patys.“

Tigras yra didžiausias ir stipriausias katinų šeimos atstovas. Jis retai sutinkamas gamtoje ir šiuo metu zoologijos soduose jų yra daugiau negu laisvėje, bet nereikia ir pamiršti, jog jie yra vieni iš brangesnių zoologijos sodo eksponatų. Tigrai - gyvūnai vienišiai, dažniausiai medžiojantys naktį. Jis gali sumedžioti netgi dvigubai už save didesnį gyvūną. Suaugęs tigras per metus gali sumedžioti net trisdešimt buivolų. Tigrai, priešingai negu kiti katinų šeimos plėšrūnai, gali ėsti apipuvusią mėsą. Nors tigras – tipiškas miškų plėšrūnas, jis niekada nelaipioja medžiais. Jie labai mėgsta vandenį, maudynes ir puikiai plaukioja. Tigrai turi labai gerą regėjimą (binokuliarinį), kuris padeda tiksliai nustatyti atstumą iki aukos. Jie puikiai skiria spalvas, naktį mato 5 kartus geriau nei žmogus.

Garsus tigro riaumojimas girdėti dviejų kilometrų spinduliu. Stambiausias katinų šeimos plėšrūnas - sibirietiškas tigras arba kitaip - Amūrinis, sveriantis 100 kg daugiau negu bengališkasis. Pirmasis toks tigras į Lietuvos zoologijos sodą atvežtas 1967 metais, patinas Imanas. Nuo to laiko mūsų zoologijos sode gimė 119 tigriukų. Kaune išaugę Amūriniai tigrai ir jų palikuonys pasklido po visą pasaulį. Tai vienas pavojingiausių pasaulio plėšrūnų, įrašytas Tarptautinę raudonąją knygą. Pirmasis Amūrinis tigras, į Lietuvos zoologijos sodą atvežtas 1967 metais, buvo Chabarovsko krašte, Rusijoje, sugautas patinas Imanas. Ir iš Leipcigo zoologijos sodo 1969 metais atvežta patelė Ilchuri. Ši pora 1970 metais susilaukė dviejų jauniklių – patino Intako ir patelės, kuri neišgyveno.

Intakas – pirmasis Kaune gimęs ir išaugęs Amūrinis tigras. Jis išgyveno 17 metų. Paskutiniai trys tigriukai gimė 1999 metais. Vienas iš jų - Mirgis - iki šiol gyvena Lietuvos zoologijos sode.

Tigrų poravimosi metu šie gyvūnai tampa itin agresyvūs, todėl zoologijos sodo specialistams tenka griebtis itin išradingų apsaugos metodų. „Kuomet teko būti Londono zoologijos sode, stebėjome, kaip savo tigrus poravimosi metu suleidžia jų gyvūnų prižiūrėtojai. Mums labai patiko britų taikomas metodas panaudojant anglies dvideginio balionus. Toks metodas leidžia esant nelaimei gyvūnus atskirti greitai ir be streso. Neretai pirmą kartą suleidus tigrus jie ima vienas kitą pulti – taip buvo ir pas mus. Patelė tigrė vienu metu vos nepapjovė savo kavalieriaus, tad anglies dvideginio balioną teko panaudoti ir mums, kad laiku atskirtume gyvūnus ir jie vienas kito nesužalotų mirtinai. Kiti sodai laikosi praktikos suleisti gyvūnus ir nebesikišti į jų poravimosi elgesį, tačiau tuomet neretai pasitaiko rimtų sužalojimų, gyvūną tenka migdyti, siūti žaizdas. Pasitarėme su komanda ir nusprendėme, kad savo tigrų taip nežalosime, juk vis vien norime, jog gyvūnas visų pirma būtų saugus“, – apie neeilinius apsaugos metodus, taikomus poravimosi metu, pasakojo A. Grebliauskienė.

Zoologijos sodo specialistė A. Grebliauskienė juokavo, jog snieginius leopardus suporuoti tinkamai yra dar sudėtingiau: „Su snieginiais leopardais yra dar sunkiau! Šiems gyvūnams yra itin sudėtinga sudaryti tinkamą porą. Seniau mūsų sodas galėjo didžiuotis jauniklių gausa, tačiau pastaraisiais metais tam tikri veiksniai lėmė, jog tinkamos poros mūsų zoologijos sode nebuvo. Gera pora priklauso nuo daug ko – labai svarbus voljerų paruošimas. Mes jau kelis metus ruošėme savo voljerus, juos plėtėme, aukštinome. Taip pat labai svarbu tinkamas pašaras – tinka tik gyva, kokybiška mėsa bei, žinoma, geras specialistų pasiruošimas sekti gyvūnų elgseną ir laiku reaguoti. O tam, kad grįžti į tuos „auksinius laikus”, kuomet mūsų sodas didžiavosi leopardų jauniklių gausa, reikėjo rasti gerą porą. Šiuo metu pas mus gyvena dvi patelės – Venla ir Serko, atvykusios iš Švedijos ir Maskvos, bei patinas Dokas, atvykęs iš Prancūzijos. O leopardai įsimyli sunkiai, todėl juokaujame, kad šis patinas labai išrankus, tai jau trečioji jo patelė, tačiau panašu, kad pagaliau pataikėme.”

Žurnalistas Benediktas Marma dar 1967 metais rašė, jog zoologijos sodas Kaune garsėjo savo snieginių leopardų gausa. Kaune tuo metu buvo net 14 sveikų snieginių leopardų jauniklių, tuo tarpu pasaulyje tais metais jauniklių populiacija tesiekė 23 gyvūnus. Tais laikais rengtas straipsnis pasakojo apie rekordinį jauniklių kiekį atvedusią Kauno zoologijos sode gyvenusią leopardo patelę vardu Ramunė. Ši leopardė vienos vados metu atvedė net keturis jauniklius. Nuo 1960 metų Kauno zoologijos sode, vieninteliame iš 11 zoologijos sodų pasaulyje, buvo pasiekti tokie puikūs šių gyvūnų veisimo rodikliai, kadangi šie gyvūnai jau tuomet buvo laikomi nykstančiais ir dalyvavo veisimo programose, norint atkurti jų populiaciją.

Snieginiai leopardai - nykstanti pasaulio plėšrūnų rūšis. Irbiai arba snieginiai leopardai sutinkami Azijos ir Afganistano kalnų rajonuose iki vakarų Kinijos, Himalajuose, Tibete, Mongolijos kalnuose bei Altajuje. Maskuojamoji kailio spalva ir raštas puikiai slepia leopardą gamtoje. Irbis - vienišas medžiotojas, jis medžioja aukščiausiuose pasaulio kalnuose, kur gyvena mažai gyvūnų, todėl ši katė persekiodama grobį kartais sukaria ilgą kelią. Jo jutimų organai nepaprastai išlavėję.

Gebėdamas tyliai, be jokio garso judėti, leopardas labai arti prisėlina prie aukos ir staigiai ją puola. Medžioja įvairius kanopinius, kiškius, švilpikus ir kitus smulkius žvėrelius. Leopardai poruojasi pavasarį. Jaunikliai gimsta akli ir visiškai bejėgiai. Sveria apie 500 gramų. Irbiai kasdien laka vandenį, tačiau, jeigu reikia be vandens gali išbūti visą mėnesį. Klausa jų du kartus aštresnė už žmogaus, o tamsoje šis gyvūnas mato šešis kartus geriau negu žmogus. Leopardas puikiai slepiasi, todėl gamtoje jį sunkiau pastebėti negu liūtą arba tigrą. Deja, snieginio leopardo kailinių trokštantys brakonieriai juos taip išmedžiojo, kad šie atsidūrė nykstančių rūšių sąraše.
Liūtai

Išsaugoti šį nepaprastą gyvūną labai padeda zoologijos sodai. Lietuvos zoologijos sode irbiai gyvena nuo 1955 metų. Tai buvo patelė Princė. O pirmasis patinas Amūras atvyko dar 1961 metais. Iš viso irbiai mūsų sode veisėsi 22 kartus, gimė 32 jaunikliai, o sėkmingai išaugo 7 mažyliai. Tai vieni gražiausių laukinių kačių atstovų. Įrašytas Tarptautinę raudonąją knygą. Paskutiniai leopardai Kaune gimė 2007 metais, tačiau neišgyveno. O sėkmingai gimę ir išgyvenę sode irbiukai paskutinį kartą gimė 1977 metais.

Lankytojai gali patys išvysti zoologijos sode vykstančias meilės dramas

Panašu, kad Lietuvos zoologijos sode šiuo metu kartu gyvenantys tigrai bei leopardai ir toliau savo dienas leis vienas kito draugijoje. „Amūrinių tigrų pora Norda ir Edas drauge gyvena jau nuo vasario 8 dienos. Šiuo metu jau įvyko dvi tigrų rujos, todėl tikimės, jog gyvūnai poravosi. Tigrų voljerus nuolat stebime kameromis, tačiau ne visos voljero vietos yra gerai matomos, todėl spręsti dar anksti. Žinoma, jeigu paaiškės, jog tigrė laukiasi jauniklių, tuomet mylimuosius reikės trumpam atskirti. Pateles, kuomet jos ima lauktis jauniklių, atskiriame, nes tokia tvarka gyvūnai vadovaujasi ir gamtoje. Tačiau specialiai gyvūnų atskirai nelaikysime – pirmą kartą zoologijos sodo istorijoje tigrų pora gyvena kartu, todėl galima spręsti, jog ši pora bus stipri. Tačiau žinoma, jog meilė be žaizdų – neišvengiama“, – pasakojo A. Grebliauskienė.

Zoologijos sodo specialistai teigė, jog snieginiai leopardai poras susiranda iki gyvenimo galo. „Pradėjus poruoti snieginius leopardus manėme, jog naujai sudaryta pora bus nesėkminga, tačiau, matyt, jie tarpusavyje turėjo savo planų. Kiekvieną kartą bandant drauge suleisti šių leopardų porą, prie voljero budėdavome su bent kelių gyvūnų prižiūrėtojų komanda. Būdavome pasiruošę gyvūnus skirti šiltu vandeniu arba anglies dvideginio balionais. Pamenu, pirmą kartą suleidus Serko ir Doką jie kibo vienas kitam į kailį ir kurį laiką matėme tik pilką kamuolį, iš kurio lakstė kailio pūkai. Tačiau pakartojus pažintį dar kelias savaites, pamatėme, jog gyvūnai ima geriau reaguoti vienas į kitą. Šiuo metu leopardai vienas kito nepaleidžia, voljere visuomet laikosi drauge. Specialistai užfiksavo, jog gyvūnai poravosi – tai buvo tikra pergalė. Paprastai šių gyvūnų nėštumas trunka apie 100 dienų, todėl jau po kelių mėnesių galėsime tikėtis sulaukti rezultato. Tikimės, kad šią porą sudarėme sėkmingai, ir toliau jie gyvens drauge“, – pasakojo A. Grebliauskienė.

Kur išvyks didžiųjų kačių jaunikliai, spręs zoologijos sodų koordinatoriai

Lietuvos zoologijos sode laikomi Amūriniai tigrai bei snieginiai leopardai dalyvauja Europos nykstančių rūšių programoje, todėl, kaip tikina Lietuvos zoologijos sodo Plėšriųjų gyvūnų skyriaus vedėja A. Grebliauskienė, jauniklių likimas kol kas nėra aiškus.

„Programos kuratoriai spręs, kur toliau keliaus tigrų ir snieginių leopardų palikuonys, kadangi šiuos gyvūnus veisiame ne dėl asmeninio noro, tačiau bandydami išsaugoti tų rūšių genofondą. Gyvūnų gerovė veisiant bet kurią gyvūno rūšį, nesvarbu ji priklauso ar nepriklauso tam tikrai veisimo programai, turėtų būti prioritetas bet kuriame zoologijos sode. Kai kurie sodai poras sudaro, kad būtų daugiau jauniklių, kadangi jaunikliai sutraukia itin daug lankytojų. Aš nemanau, kad reikėtų daryti taip – gyvūnas turi gerai jaustis ir susilaukti tiek palikuonių, kiek pajėgia, taip pat turėti tinkamą porą ir gyventi gerą gyvenimą“, – apie gyvūnų veisimo programas pasakojo specialistė.

Liūtų meilė – šiek tiek kitokia

Lietuvos zoologijos sodo Plėšriųjų žinduolių skyriaus zoologė Jelena Trasauskienė pasakojo, jog lankytojai zoologijos sode galės išvysti ir kartu gyvenančius liūtus. Tiesa, šie gyvūnai dabar gyvens ne poroje, o bandoje. „Jau seniai norėjome, jog zoologijos sode gyvenanti vieniša liūto patelė Molė turėtų draugiją, todėl praeitų metų lapkritį į Lietuvą atsigabenome du liūto patinus. Šiuo metu gyvūnai gyvena viename voljere ir sudaro vadinamą „praidą“, tai yra bandą. Toks liūtų laikymo būdas artimiausias jų elgesiui gamtoje, todėl dėjome daug pastangų, kad tai įvyktų“, – apie ilgai lauktą liūtų bandą pasakojo specialistė J. Trasauskienė.
Snieginiai leopardai

Liūtas - „Žvėrių karalius”. Tai yra puikus šio galingo plėšrūno apibūdinimas. Tai – antras pagal dydį kačių šeimos atstovas, valdžios simbolis. Gyvena savanose, miško savanose, krūmynuose. Liūtų tarpe ryškus lytinis dimorfizmas. Patinai turi karčius, kurie paprastai tamsesni už viso kūno spalvą. Be to, patinai stambesni už pateles. Karčiai sudaro sąlygas liūtui atrodyti didesniam ir taip įbauginti priešininkus. Įdomu, kad kastruoti liūtų patinai karčių netenka. Suaugę liūtai dažnai riaumoja, garsas girdimas už kelių kilometrų. Taip jie žymi teritoriją ir išblaško antilopių bandas. Liūtai medžioja ir ėda įvairiausius gyvūnus. Bet medžioja dažniausiai patelės.

Gamtoje liūtų pagrindinis grobis yra vidutinio dydžio zebrai ir antilopės. Nepaisant liūtų įspūdingo ūgio ir kitų matmenų, jų žandikaulių sukandimas beveik dvigubai silpnesnis už jų pagrindinį konkurentą medžioklėje, dėmėtąją hieną, su kuriomis dažnai konfliktuoja. Zoologijos soduose šios plėšrios katės gauna 6-7 kg mėsos (jautienos, triušienos), šiek tiek žuvies, pieno, kiaušinių. Mityba, kad būtų visavertė, yra taip pat praturtinta vitaminais ir mineralais. Patinai sveria iki 250 kg, patelės žymiai mažesnės, sveria iki 136 kg. Laisvėje liūtai išgyvena iki 10-14 metų, gyvena šeimomis. Tai yra vienintelė katė, sudaranti poligaminę šeimą. Tokia liūtų bendruomenė vadinama „praidu“.

Pirmieji liūtai į Lietuvos zoologijos sodą atvyko 1955 metais: Akbaras ir Istra. Per visą laikotarpį šiame zoologijos sode liūtai susilaukė virš 100 jauniklių. Ilgiausiai mūsų zoologijos sode išgyveno liūtas Princas, gimęs Kaune 1966 metais, išaugintas veterinarijos gydytojų ir kritęs 1982 metais, sulaukęs 16 metų. Liūtai kaip ir dauguma stambiųjų plėšrūnų puikiai pažįsta žmones, atsiliepia šaukiami vardu, turi gerą atmintį ir pamena žmones, kuriuos pažinojo seniau. Paskutinis liūtukas Lietuvos zoologijos sode gimė 2008 metais ir išvyko į Kalvarijos zoologijos sodą.

Zoologijos sodo Plėšriųjų gyvūnų skyriaus vedėja A. Grebliauskienė teigė, jog tokie ekspozicijos pokyčiai buvo neišvengiami, kadangi liūtai gyventi vieni negali. „Liūtas yra bandos gyvūnas, todėl prieš kelis metus po sunkios ligos kritus mūsų patinui Simbai, pastebėjome, jog likusi patelė yra itin liūdna. Ėmėme ieškoti jai kompanijos. Visų pirma reikėjo rasti lėšų naujiems gyvūnams, suremontuoti voljerus, įrengi šildomas grindis. Prie to prisidėjo visiems žinoma įmonė „Liūtukas ir Co“ ir kiti rėmėjai bei dosnūs lankytojai. Kadangi dabar zoologijos sode gyvenanti liūto patelė Molė yra sulaukusi penkiolikos metų, o liūtai paprastai gyvena apie dvidešimt, poros jei nebeieškojome. Buvo nutarta rasti du jaunus liūto patinėlius, kurie jai palaikytų kompaniją ir leistų gyvūnui paskutinius savo metus praleisti geros psichinės ir fizinės sveikatos“, – apie liūtų atsigabenimo priežastis pasakojo A. Grebliauskienė.

Nepaisant to, jog liūtai vieni kitiems turėjo palaikyti kompaniją, zoologijos sodo specialistai neslepia, jog jų suleidimas taip pat nebuvo lengvas. „Iš pradžių zoologijos sode ilgus metus gyvenanti liūtė pyko ant naujai atvykusių liūtukų, todėl gyvūnus teko laikyti atskyrus kelių metrų pertvara tarp voljerų. Sausio pabaigoje pavyko panaikinti pertvarą ir gyvūnai galėjo bendrauti per juos skiriančią tvorą. Ilgai stebėjome jų elgesį, netgi konsultavomės su kolegomis iš didžiausio Anglijoje esančio Whipsnade zoologijos sodo, kada gi bus geriausias laikas gyvūnus suleisti gyventi drauge. Pirma leidome liūtei susidraugauti tik su vienu patinu, vėliau ir su abeejais. Šiuo metu dar vis stebime gyvūnus, tačiau naktimis jau paliekame juo viename voljere. Panašu, jog sudarėme tinkamą būrį. Jau ima ryškėti ir dominuojantis patinas, turbūt tai bus atvykęs liūtas vardu Guris, jo brolis Dango turės būti brolio šešėlyje“, – apie gyvūnų charakterius pasakojo A. Grebliauskienė.

Lietuvos zoologijos sodo specialistai itin džiaugiasi šiuo pavasariu, kadangi tokia gyvūnų santarvė zoologijos sode buvo jau seniai. „Dabar džiugus metas, seniai jau taip buvo. Galime pasigirti tuom, jog savo gyvūnams sudarėme geras sąlygas, supratome, ko jie nori. Tai matosi akivaizdžiai. Atvykite ir patys galėsite stebėti meilės pavasarį zoologijos sode", – zoologijos sode esančiomis permainomis džiaugėsi J. Trasauskienė.