Daugybę metų juos nuolat matydavau, žinojau, kur ir kaip jie gyvena, kartais fotografuodavau, stebėdavau, bet kartu jie ir tartum „neegzistavo“ – iki pastarųjų metų net nebuvo mano susidomėjimo objektu. Tačiau lazda turi du galus: didelis susidomėjimas – tai ir didelis noras juos surasti, pamatyti, stebėti, galiausiai fotografuoti. Visa tai apibendrinus – trikdyti jiems ramybę. Bepigu stirnai: pamatė žmogų ar automobilį, nušuoliavo kelis šimtus metrų ir vėl ganosi. Arba elnias: sutrikdysi – tiek jį ir tematysi. O stumbras negali lengvai pasislėpti, skubiai nuo persekiotojo pasišalinti – tai ir „kliūva“ visiems už akių.

Visus, besidominčius laisvais stumbrais, norėčiau paklausti: ar žinote tas vietas, kur jie dabar maitinasi, kur ilsisi ir ieško ramybės? Jų takus, kuriais traukia iš vienos vietos į kitą, miško vietas, kuriose slepiasi nuo blogo oro ir smalsuolių? Jų elgseną, kokiu atstumu ir kaip jie reaguoja į žmogų, automobilį, kiek jie toleruoja trikdymą? Ar mokate taip slėptis, kad stumbrai jūsų nepastebėtų, ar žinote, kur ir ką galite sau leisti, kad netrikdytumėte natūralaus jų gyvenimo ritmo? Kai galėsite atsakyti į visus šiuos klausimus, tik tada savotiškai gausite leidimą artintis prie jų. O iki tol – tai tik jūsų sąžinės reikalas.

Visais lakais netruko smalsuolių juos pamatyti, bet pastaruoju metu anplūdis žymiai išaugo – ratuotų, pėsčių, pilvu šliaužiančių... O dar pridėkime juos nuolat iš laukų gainiojančius ūkininkus, stumbrų gaudytojus-perkėlinėtojus – ko labiausiai trūksta mūsų laisviems laukiniams stumbrams? Taip. Ramybės.

Praėjusį šeštadienį, pamačius šią susidomėjimo bangą supratau, kad sekmadienį jie neliks laukuose, eis dienoti į mišką. Ten sekmadienį ryte jų ir laukiau. Ir jie atėjo. Sugulė už 30 metrų nuo manęs ir valandą guodėsi. Paskui sulindo į mišką, kad turėtų ramų, netrikdomą sekmadienį, bet prieš tai paprašė perduoti visiems šią žinią: „STUMBRAI TROKŠTA RAMYBĖS“.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.