"Nors gyventojams nuolat kartojame, koks pavojingas yra žiemos pradžios ir atlydžio ledas, vis nepavyksta visiškai išvengti žmonių aukų. Todėl siūlysime Seimui patvirtinti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas - griežtinti asmenų atsakomybę. Tikimės, kad bent taip sugebėsime apsaugoti žmones nuo jų pačių neatsakingumo tragiškų pasekmių", - ministerijos pranešime cituojamas vidaus reikalų viceministras Stanislovas Liutkevičius.

VRM siūlo, kad už taisyklių, numatančių žmonių gyvybės apsaugą vandens telkiniuose, jų saugų elgesį vandenyje ir ant ledo, pažeidimus būtų taikoma administracinė atsakomybė skiriant įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 500 litų, t.y. maksimalią baudą padidinti penkis kartus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai taip pat siūlo nustatyti, kad visiškai arba iš dalies gelbėjimo darbų žalą atlygintų patys poledinės žūklės mėgėjai ar įvairiu transportu ant užšalusių vandens telkinių bei potvynio metu apsemtais keliais besivažinėjantys asmenys.

VRM duomenimis, PAGD pareigūnai nuo praėjusių metų gruodžio vidurio jau vykdė 15 gelbėjimo operacijų, per kurias iš vandens traukė poledinės žūklės aistruolius ir dėl neatsargumo įlūžusius žmones. Šiais metais iš vandens gelbėtojai ištraukė 4 automobilius, kuriais mėginta išbandyti šios žiemos ledo stiprumą.

Praėjusią žiemą ugniagesiai gelbėtojai atliko 8 gelbėjimo darbus, išgelbėta 19 ant ledo žvejojusių žmonių, dar 1 išgelbėti nespėta.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinė dalyvavo 17 paieškos ir gelbėjimo darbų, iš jų 9 paieškos ir gelbėjimo darbuose pasibaigus navigacijos sezonui.

2007-2008 metų žiemą atlikta 20 operacijų, išgelbėti 4 žvejai ir ištraukta dar 10 nuskendusių poledinės žūklės mėgėjų. Valstybei tai kainavo per 20 tūkst. litų.

Specialistai primena, kad ledas laikomas tvirtu, t.y., gali išlaikyti žmogų, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 centimetrai. Tačiau kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 centimetrų. Tvirtas ledas visada yra mėlyno arba žalio atspalvio, matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją