Lapus margina ligos ir oro tarša

Į GRYNAS.lt redakciją besikreipiantys skaitytojai teiraujasi, kodėl Lietuvoje šiemet taip anksti ima gelsti medžiai. Žmonės spėlioja, ar tai vyksta dėl juos užpuolusių ligų, ar dėl kaip niekad anksti į Lietuvą besibeldžiančio rudens.

Specialistų paprašius pakomentuoti susidariusią situaciją, jie tikino ir patys pastebėję spalvą keisti pradėjusius medžius. Tačiau teigė, kad ši tendencija pastebima tik didmiesčiuose ir prie intensyvaus eismo kelių.

„Liepos, kaštonai mieste ir pakelėse parudavo, o daugiau visur padėtis normali. Važiuoju per mišką – visur žalia kaip rūta“, - teigė Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vedėjas Povilas Ivinskis.

Ieškant medžių lapų spalvos pasikeitimo priežasčių, anot jo, negalima visos kaltės suversti artėjančiam rudeniui. Pirmiausia, jo žodžiais tariant, šis reiškinys gali būti susijęs su prastu miesto oru, didele tarša, medžių ligomis bei kenkėjais.

Tiesa, visa tai gamtininkams susirūpinimą kelti pradėjo jau anksčiau. Medžius šiemet intensyviai puolė kenkėjai. Specialistų teigimu, gegužės ir birželio mėnesiais grambuoliai smarkiai apgraužė ąžuolus, o liepoms itin pakenkė gleivėtasis pjūklelis.

„Mieste yra labai daug medžių ligų ir taršos. Be to, žemė labai suspausta, todėl šaknų mityba lėtesnė. Ypatingą taršą sukelia daug pravažiuojančių automobilių“, - medžiams kenkiančius reiškinius įvardijo P. Ivinskis.

Rudeniui mažiausiai atsparūs beržai

Tačiau Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis neatmetė prielaidos, kad spalvą keičiantys labai gali būti ir pirmieji rudens ženklai. Visgi jis pritarė nuomonei, kad greitesnį lapų nykimą lemia ir didelė miestų tarša.

„Tai gali būti ir rudens ženklai. Lapai irgi sensta. Jie nuolatos atakuojami biologinės aplinkos. Todėl mieste lapai dėl didelio užterštumo pagelsta greičiau“, - pasakojo A. Davenis.

Vis dėlto, specialistų manymu, pirmieji rudens indikatoriai yra beržai. Anot A. Davenio, jau dabar kai kur matomas vienas kitas išskirtinėmis spalvomis pasipuošęs beržas. O jų dar labiau padaugės, kai vidutinė paros oro temperatūra bus mažesnė nei 10 laipsnių šilumos.

Kad ir kokią įtaką medžiams turėtų oro tarša, svarbiausias vaidmuo juos dažant rudens spalvomis tenka atšalusiems orams:

„Kai temperatūra nukrinta žemiau 10 laipsnių, lapai pradeda gelsti. Dažniausiai jie gelsta dėl temperatūros. Atšalus suyra chlorofilas ir lape esantys kiti pigmentai išryškėja“, - atskleidė A. Davenis.