Mėgstantys uogauti, jau kuris laikas mėgaujasi laisvalaikiu miške. Ypač aktyviai gyventojai renka ir perka mėlynes. Tiesa, uogautojai žino, kad mėlynių rinkimas Lietuvoje turi tam tikras taisykles. Viena jų – miško uogų rinkimui draudžiama naudoti specialias šukas.

Tiesa, Skandinavijos šalyse uogavimas šukomis leidžiamas ir labai populiarus. Lietuvoje šio įrankio naudojimas reglamentuotas norint apsaugoti laukinės augalijos išteklius – šukos žaloja uogienojus.
Tačiau GRYNAS.lt skaitytoja kreipėsi į redakciją klausdama, kad šalyje, kurioje draudžiama miške uogauti naudojant šukas, galima šiuo įrankiu prekiauti.

Skaitytoja prekybos centre užfiksavo specialias šukas uogoms rinkti

GRYNAS.lt pasiteiravo Aplinkos ministerijos, ar Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkoje nėra minimi prekybos specialiomis šukomis ribojimai. Pateiktame atsakyme akcentuojama, kad naudoti šukas draudžiamas uogaujant miške, tačiau jeigu žmogus augina tam tikras uogas savo sode, jis gali tokį įrankį naudoti. Todėl ir prekyba specialiomis šukomis Lietuvoje nėra draudžiama.

GRYNAS.lt primena, kad už specialių šukų naudojimą renkant miško uogas gresia bauda, kuri gali siekti ir 30 Eur. Tiesa, Lietuvoje jau kuris laikas diskutuojama, apie galimybę įteisinti šukų naudojimą uogaujant miškuose, tačiau prieš tai reikėtų išsiaiškinti, kokią įtaką jos gali padaryti uogienojams.
Apie tai GRYNAS.lt yra kalbėjęs Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Ekonominės botanikos laboratorijos vadovas Juozas Labokas. Anot jo, jei šukos būtų naudojamos atsargiai, nekenkiant uogienojui, jo nelaužant, tuomet žalos augalui nebūtų padaryta.

Janinos mėlynės

„Pirma, labai priklauso nuo to prietaiso (šukų) konstrukcijos. Taip pat, kaip pats žmogus jį naudoja. Jeigu remiantis skandinavų patirtimi, pas mus draudimas galbūt šiek tiek per griežtas. Jeigu prietaisai yra pagaminti, pavyzdžiui, toje pačioje Skandinavijoje, tai mes tikrai galime juos naudoti, aišku, su saiku. Nedrėksti, nelaužyti per jėgą. Viskas turi būti daroma su meile. Kaip sau, kad išlaikytume ir išsaugotume gamtos turtą“, – sakė mokslininkas.

Jis tęsė, kad, jeigu šukos naudojamos neteisingai, uogienojai žalojami. Šukų naudojimas dar priklauso ir nuo to, kur uogienojai auga. Jei sausoje vietoje – yra didesnis pavojus sulaužyti, išrauti uogienoją, jei šlapesnėje vietoje – mažesnė tikimybė padaryti žalą uogienojams.