Krito brandūs medžiai

Nukirsti brandūs medžiai naujamiesčio gyventojus papiktino ne juokais. Imta kalbėti, kad buvo žadėta medžių neliesti, o ir augo jie ne „Rewo“ sklype, o gretimame, kuris yra valstybinis.

Priešais statybų aikštelę gyvenanti Diana sako, kad nupjautus medžius pastebėjo pirmadienį. Apie planus nukirsti tuopą, ji teigia žinojusi, tačiau kitus medžius buvo žadėta išsaugoti.

Nukirsti medžiai Ševčenkos g.

„Apie tuopą žinojau, todėl nenustebau. Dar vasarą lankėsi darbų vadovas ir sakė, kad jos neišsaugos, bet kiti medžiai liks. Prieš kelias dienas, kai pradėjo stipriai rausti po šaknimis, nuėjau į statybų aikštelę. Sakė, kad medžiai miega ir nieko jiems neatsitiks. Arboristai neva jiems taip tvirtino. Tai, kai pradėjo pjauti tuopą, nenustebau, bet po kelių minučių virto ir beržas, o kaštonas prieš jį“, – teigė vilnietė.

Nukirsti medžiai Ševčenkos g.

Anot jos, moteris su šeima iš balkono matydavo brandžius medžius ir džiaugdavosi, kai šie sulapodavo: „Būdavo kaip siena. Vos ne miškas mieste.“

„Vakar iš statybininkų išgirdau įdomų pasiteisinimą – savivaldybė leido kasti garažus pusė metro nuo medžių. Tai rankos nusviro“, – situaciją trečiadienį komentavo Diana.

Nukirsti medžiai Ševčenkos g.

Naujamiesčio feisbuko grupėje buvo pasidalinta ir kitomis nuotraukomis, kuriose matyti, kad sklype darbai vyksta toliau.

Žada situacijos netoleruoti

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienį reaguodamas į situaciją savo feisbuko puslapyje rašė: „Neregėtas įžūlumas – gavau informaciją, kad vystytojas „Rewo“ projekte „Skvero namai“ Ševčenkos g. nelegaliai iškirto greta jų sklypo augusius kelis brandžius medžius: tuopą, beržą, kaštoną. Nežinau, ką galvojo įmonė iškirsdama medžius netgi ne savo sklype, bet jai tai nesibaigs gerai. Jei įmonei brangi jos reputacija, tai ji turės ne tik sumokėti solidžią baudą, kurios dydį dar skaičiuojame, bet ir savo nuožiūra papildomai pasodinti bent 1000 medžių Vilniuje.“

Meras savo komentarą vėliau papildė nauja informacija. Jis teigė, kad siūloma įvertinti, ar už iškirstus medžius gali būti iškeltas civilinis ieškinys.

„Kadangi, kaip išsiaiškinome, gretimas sklypas, kuriame nukirsti trys medžiai, valstybinis, šiandien konsultuosimės su Nacionaline žemės tarnyba ir Aplinkos ministerija, kad šalia administracinės baudos jie iškeltų ir civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo. Taip pat savivaldybės administracija vertina situaciją, ar šis svetimo turto sunaikinimas nesukelia ir baudžiamosios atsakomybės“, – teigė jis.

Buvo paskaičiuota ir padaryta žala sostinės biologiniam turtui. Teigiama, kad ji siekia daugiau kaip 117 tūkst. eurų.

Nukirsti medžiai Ševčenkos g.

„Nacionaliniai teisės aktai šiuo atveju numato juokingai mažą 3006 eurų žalą – tokia ir būtų išieškoma bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje, bet ne Vilniuje. Pagal mano inicijuotą ir Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintą tvarką, Vilniaus miesto biologiniam turtui padaryta 117 359 eurų žala (paprastasis kaštonas 51 cm skersmens – 31 591 euras, balzaminė tuopa 97 cm skersmens – 59915 eurų, karpotasis beržas 42 cm skersmens – 25 942 eurai). Aišku, ji niekada neatperka nupjautų medžių, ypač šalia gyvenantiems, bet jau adekvatesnė. Žinome, kad mūsų tvarka daliai vystytojų nepatinka ir jie ją bando ginčyti teismuose. Tikiuosi, tie ginčijimai nebus sėkmingi. Tikiuosi, kad ir nacionaliniai teisės aktai, kaip mes ir siūlėme, pasivys Vilniaus kartelę“, – rašė meras.

Šalino, nes kėlė grėsmę

„Rewo“ vadovas Edvinas Malevskis sako, kad visiškai greta sklypo, kuriame statomi „Skvero namai“, esantys medžiai faktiškai buvo tame sklype, nes jame buvo jų šaknys.

„Medžių augimvietė atsidūrė statybų viduryje, tarp „Skvero namų“ ir parkavimo aikštelės, kurią įsipareigojome įrengti greta esančių daugiabučių gyventojams. Kilus dvejonių dėl trijų medžių – tuopos, kaštono ir beržo, kai jie ėmė svirti žemyn, metų pradžioje atlikome papildomą arboristinį jų vertinimą. 2022 m. sausio 6 d. gavome atestuoto arboristo perspėjimą, kad pradėjus statyboms reikalingus grunto kasimo darbus, pablogėjo prie sankasos esančių medžių stabilumas. Jis informavo mus, kad gruntas yra nestabilus, didžiąją jo dalį sudaro smėlis. „Gruntui stipriai pakenkė ir gausūs krituliai, lietus. Tęsiant tolesnius kasimo darbus tuopos, kaštono ir beržo stabilumas gali būti kritinis, sustiprėjus šiaurinių krypčių vėjui medžiai gali išvirsti, o arboristinėmis priemonėmis padidinti medžių stabilumą galimybių nėra“, – buvo rašoma arboristo vertinime“, – teigia E. Malevskis.

REWO vadovas Edvinas Malevskis

Jo teigimu, medžiai galėjo užvirsti ant gretimų namų, žmonių ar greta statomų automobilių, todėl buvo priimtas sprendimas juos pašalinti, o tai, kad medžiai kelia pavojų savivaldybei pranešta praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Jis sako, kad jau tuomet specialistai perspėjo, kad atliekant darbus sklype, medžiams neužteks vietos dėl jų dydžio ir atstumų iki planuojamo pastato pamatų bei planuojamos įrengti automobilių stovėjimo aikštelės.

E. Malevskis tikina, kad savivaldybės nuomonė tuomet buvo, kad reikia stengtis medžius išsaugoti. Vis dėlto to padaryti nepavyko, nes, anot „Rewo“ vadovo, prasidėjus atlydžiui, tos sklypo dalies birus gruntas pradėjo čiuožti ir medžiai pasviro į kaimyninių daugiabučių pusę.

Nukirsti medžiai Ševčenkos g.

„Reaguodami į susiklosčiusią situaciją, kai medžiai tapo pavojingi ir baimindamiesi jų nuvirtimo įvykdėme šalinimo darbus“, – tikina jis.

Paklaustas, ar ne paradoksalu projekte, vadinamame „Skvero namais“, kuris taip pat pristatomas kaip „apsuptas brandžių medžių“, tokius medžius šalinti, E. Malevskis teigė, kad žalumos bus. Įmonė įsipareigojo savo lėšomis suprojektuoti ir sutvarkyti greta esantį Konarskio skverą, kuris šiuo metu yra apleistas ir miesto gyventojai jame praktiškai nesilanko. Žalumos, anot jo, netrūks ir vystomame sklype, nes pusė projektui priklausančio sklypo bus skirta želdiniams.

Centrinėje miesto dalyje, T. Ševčenkos gatvėje, suplanuotas „Skvero namų“ projektas apsuptas A. Vivulskio, Švitrigailos ir Vytenio gatvių. Projekte suplanuota įrengti 130 būstų bei 100 parkavimo vietų. Sklypo plotas siekia 42 arus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)