Šilutės hidrometeorologijos tarnybos orų stebėtoja Nijolė Rauktienė jau krato savo sąskaitas su sąžine. „ Nežinau, už kokias nuodėmes beveik visi šiųmečiai stichiniai meteorologiniai reiškiniai, kaip ir praėjusią naktį Šilutę talžęs stiprus vėjas, vis ištinka mano budėjimo metu“, - nusiplūkusi nuo darbo krūvio po bemiegės nakties šeštadienį žurnalistei kalbėjo specialistė.

Šilutei vėtra, pradėjusi kilti apie pirmą valandą nakties ir visa jėga smogusi apie trečią, pasiekė stichinį 31 metro per sekundę lygį. Hidrometeorologijos stotis dėl gedimų tinkluose netrukus liko be elektros, kompiuterizuota orų stebėjimo sistema buvo paralyžiuota, ir liko kliautis tik rankiniu darbu.

O jo buvo daug. Ne tik vėtros, bet ir kylančių upių lygių dėl liūties, kitų stichinio meteorologinio reiškinio padarinių fiksavimas be automatikos buvo ir tebėra apsunkintas.

„Žinau, kad Kartenoje liūtis buvo labai smarki, o kitus duomenis galėsiu susisteminti ir pateikti tik po valandos kitos“, - sakė N.Rauktienė.

Didžiausią nuostolį nuo labai stiprios vėtros naktį Šilutėje patyrė Pramonės gatvėje stovinčios dviaukštės pirties su pobūvių sale šeimininkas Edmundas. Apie 140 kvadratinių metrų ploto skardinį stogą vėjas nuo jo mūrinio pastato nuplėšė, pakėlė ir, nekliudydamas gretimo autoserviso, nešė per jį apie 150 metrų į gatvę , kol patiesė visu pločiu ir ilgiu ant asfalto kieme.

Dar vienas pastato stogas ir siena griuvo Šilutės senamiesčio gatvelėje netoli uosto. Jį sulaužė užvirtęs senas beržas. Sodybos šeimininkas Valius nuo ankstaus ryto su talkininkais Kostu ir Steponu grandininiais pjūklais suskubo gabalais pjaustyti medį ir kelti šakas nuo ūkinio pastato, kol jis visai nesugniuždė statinio.

Sugniuždytas Šilutės mieste, Dariaus ir Girėno gatvėje, po užvirtusiu medžiu liko vienas automobilis, nes griūvančio kamieno smūgis pataikė per vidurį stogo.

Šilutės miesto kapinėse virstantys medžiai suniokojo ne vieną kapavietę, vėtra išgriovė ne vienus pramonės įmonių vartus, sulaužė palaikius statinius. Iš griūvančių medžių krito lizdai ir dar nespėję skraidyti išmokę kovarnių jaunikliai.

Neringos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo stoties vyr. specialistas Linas Kavaliovas žurnalistei sakė, jog nuo 5 iki 7.30 val. į kelius šalinti virtuolių visu nerijos ilgiu teko vykti 23 kartus, o apypiete šiandien – 7 kartus. „Laimė, apsieita be žmonių sužalojimų ir aukų, nes keliai paryčiu per lietų Kuršių nerijoje dar buvo pustuščiai“, - sako L.Kavaliovas.

Šilutės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba šalinti medžių nuo kelių praėjusią naktį buvo kviečiama 20 kartų, bet devynių vyrų komanda visų gedimų šalinti nebaigė iki šeštadienio popietės. „Darbas tęsiasi“, - žurnalistei sakė pavargęs budėtojas.

Dėl liūčių ir vėtros gūsių stabdomos Kuršių marių tėkmės į Baltijos jūrą per parą smarkiai šoktelėjo Vakarų Lietuvos upių vandens lygiai. Minija ties Lankupiais, Priekule ir Kartena šoktelėjo trečdaliu metro, Šyša ties Šilute - apie pusmetrį.

Šilutės uoste, įrengtame Šyšos užutekyje, tik vienas, pats didžiausias laivas prie krantinės pavirto į šoną nuo vėtros šuorų. "Jis atlaikė didžiausią smūgio jėgą, bet smarkiau nenukentėjo, nuostolių savininkas Saulius Stankevčius ir uostas šį kartą nepatyrė", - sakė prieplaukos darbuotojai.

Vasarą uraganinis vėjas čia rovė medžius ir ardė krantinių šlaitus.