Savininkams sugrąžinus nuosavybę, maždaug pusė Lietuvos miškų būtų privatūs. Kiti – valstybiniai, kuriuos tvarko urėdijos.

Tačiau Laisvosios rinkos institutas Vyriausybei ir Seimui pateikė siūlymus privatizuoti miškus. Esą valstybė turi atsisakyti ūkinės veiklos, privatus verslas tvarkytųsi efektyviau.

„Istorija parodė, kad tas, kas yra privačiose rankose, dažnai pergyvena ilgiau ir geriau nei valstybinėje nuosavybėje. Svarbu, kad būtų sudarytos galimybės nevaržomai įsigyti, ar tai būtų Lietuvos piliečiai ar įmonės, ar užsienio kapitalo įmonės“, – teigia Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Giedrius Kadziauskas.

Jei Vyriausybė pritartų instituto siūlomam projektui, būtų parduota 700 tūkst. hektarų ūkinių miškų, kurių vertė beveik 6 mlrd. litų. Oponentai tvirtina, kad lietuvių verslininkai tokių pinigų neturi.

„Jei tokie žingsniai Lietuvoje įvyktų, tai potencialūs pirkėjai būtų ne iš LIetuvos, o iš kitų šalių, kurie matytų čia didelę investiciją“, – teigia generalinio miškų urėdo pavaduotojas Zdislavas Truskauskas.

„Manau, kad už jų nugarų stovi tam tikros užsienio institucijos, kurios superka tuos miškus, o paskui brangiai medieną parduoda ir taip bus iškirsti miškai. Urėdijos geriau prižiūri, mes turim daug pavyzdžių, kai privatūs miškai iškertami“, – teigia Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininko pavaduotoja Janina Gadliauskienė.

Visuomenei nerimą kelia ir siūlymas suteikti teisę savininkams neleisti lankytis privačiame miške kitiems asmenims. Laisvosios rinkos šalininkai tvirtina, kad tokia galimybė leistų savininkui gauti daugiau naudos iš miško ir jo lankytojų.

Visus šiuos siūlymus dėl valstybinių miškų valdymo ir privatizavimo artimiausiu metu svarstys Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.