Nors mums nosis kasdieniams poreikiams vis mažiau reikalinga (maisto kokybę jau ne uosle tikriname, o žiūrėdami į galiojimo datą ant pakuotės), mes, to net nesuvokdami, per sekundės dalelę gauname informaciją apie mus pasiekusį kvapą, kuris 15 milijardų nervinių galūnių yra perduodamas į jausmus valdančią galvos smegenų dalį. Kvapas spontaniškai sukelia mums pasidygėjimą ar aistrą, malonumą ar bjaurėjimąsi. Mus supantys kvapai veikia mūsų gyvenimą. Jie sukuria nuotaiką, didina kūrybingumą ir darbingumą, keičia širdies ritmą, kraujo spaudimą ir visada – suvokiame mes tai ar ne – sukelia atsakomąją reakciją.

Žmogaus kūno kvapas, kuris turėtų mus informuoti apie partnerio tinkamumą mums į porą, jo sveikatą, fizinę būklę, šiandien dažniausiai jau būna užgožtas gausos natūralių ir sintetinių parfumerijos kvapų, ne tiek atskleidžiančių informaciją apie partnerį, kiek nesąmoningai veikiančių mūsų emocijas ir aistras. O juk pirmieji žmogaus pradėti naudoti kvapų dirgikliai buvo imami iš gamtos. Įrodyta, kad moteris labai dažnai traukia kvepalai, kuriuose yra muskuso. Šį kvapą, beje, naudoja ir nemažai gyvūnų, siekdami prisivilioti priešingos lyties atstovus poruotis, žmonės į muskusą taip pat reaguoja. Pats geriausias ir brangiausias (dar ir šiandien) muskusas gaunamas iš mūsų elnių giminaitės – kabargos, gyvenančios Pietų Sibire ir Centrinėje Azijoje.

Na, o mūsų kvapų čempionais tikriausiai turėtų būti laikomi elniai. Gera uosle, kuria gauna informaciją apie aplinką, pavojus, kitų aplink esančių gyvūnų būseną, gali pasigirti ne tik elniai, bet ir daugelis kitų mūsų žvėrių. Tačiau kvapų „gamyba“ elniui retas kitas šalies žvėris galėtų prilygti. Tas, kam teko rujos metu lankytis tauriųjų elnių pamėgtose vietose, tikrai prisimena visą mišką persmelkiantį specifinį elnio kvapą – visą rugsėjį ir spalio pradžioje ištisi miško kvartalai juo persunkti. Liaukų, kurios elniams gamina kvapus, yra begalė. Tai ir prakaito, ir riebalinės liaukos, ir liaukos, gaminančios savitus kvapus rujojančiam patinui – būtent tokios liaukos atsiveria patinams žemiau akių rujos laikotarpiu. Užpakalinės pėdos apatinės dalies išorinėje pusėje yra metatarsalinė liauka, tarp kanopų yra tarpupirštinė liauka, patino uodegos apatinėje pusėje funkcionuoja cirkunkaudalinė liauka. Kvapiųjų liaukų yra ir patinų ragų kelmelius dengiančioje odoje, o augant elnių ragams – ir ragus dengiančioje odoje. Nežinomos paskirties liaukų yra ir patelės kaktos odoje. Ar kuris mūsų kvapų kūrėjas galėtų susirungti su tauriuoju elniu?

Ką gi, kvapais per kompiuterio ekraną kol kas pasimėgauti negalime, tačiau elnių nuotraukomis – prašom.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.