Šventė skirta šios iškilios asmenybės prisiminimui, pagerbimui. Praeitų metų gruodžio 16 d. buvo paminėtas akademiko T. Ivanausko 130 – asis gimtadienis.

Šventės pradžioje Anykščių miškų urėdas Sigitas Kinderis pasveikino susirinkusiuosius, priminė, kad kadaise pats poetas Antanas Baranauskas vaikščiojo po istorinį Anykščių šilelį, kuris savo miško dvasia įkvėpė sukurti visiems gerai žinomą poemą „Anykščių šilelis“. Šiandien tame pačiame Šilelyje pavasarį pasitinkame nešini inkilais.

Į šventę atvyko Jaunieji miško bičiuliai iš A. Baranausko vidurinės mokyklos, Anykščių Dariaus ir Girėno 1-osios kuopos šauliai, urėdijos miškininkai, rašytojas Rimantas Vanagas, Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka, pasaulio anykštėnai – Tautvydas Kontrimavičius, Judita Skačkauskienė, Rita Babelienė.

Miškininkai su savo pagalbininkais aplink Dainuvos slėnį iškėlė devyniasdešimt zylinių inkilų, kuriuose perės ne tik didžioji, mėlynoji, juodoji zylės, bet ir margasparnės musinukės. Inkilai buvo gaminami būtent šioms rūšims, kadangi miškas išsidėstęs arti miestelio ir yra dažnai lankomas žmonių, o minėtos rūšys nėra jautrios trikdymui. O kas žino, galbūt juos apgyvens ne tik mažieji giesmininkai, bet ir šikšnosparniai ar miegapelės?

Dauguma inkilų buvo pagaminti su atidaromomis dalimis – šonu arba viršumi, kad juos būtų galima išvalyti, nes zyliniai paukščiai, priešingai negu varnėnai, inkilų patys nevalo. Po poros metų, kai inkilai užsipildo lizdo statybinėmis medžiagomis, zylės jau juose nebeperi, kitaip sakant, nebetelpa. Todėl dabar bus galima pasistengti, kad inkilai būtų naudingi ilgesnį laiką. Dalis inkilų buvo pagaminta su apsaugomis nuo genių ar kiaunių. Šios apsaugos priemonės ypač reikalingos, nes geniai gana greitai praplatina inkilo landą ir sulesa paukščių jauniklius.

Nameliai mūsų mažiesiems draugams šią dieną buvo keliami ir Anykščių miškų urėdijos Troškūnų, Mikierių, Svėdasų girininkijose. Mikierių girininkijoje girininkijos darbuotojai kartu su Jaunaisiais miško bičiuliais (Viešintų pagrindinė mokykla) prie turistų lankomo pėsčiųjų tako iškėlė 32 inkilus zylėms, kad miško lankytojai taip pat galėtų pasidžiaugti mažaisiais giesmininkais.

Svėdasų girininkijos kolektyvas ir Jaunieji miško bičiuliai iš būrelio „Ąžuoliukas“ (Svėdasų J. Tumo – Vaižganto gimnazija) inkilus kėlė prie partizanų atminimo ženklų, netoli Priepodo ežero. Čia buvo iškelta 40 inkilų, pritaikytų margasparnei musinukei, didžiajai bei kuoduotajai zylėms ir bukučiui.

Troškūnų girininkijoje 21 inkilas buvo iškeltas prie pažintinio tako. Juos kėlė JMBB „Girinukas“ nariai kartu su girininkijos kolektyvu.

Po inkiliukų kabinimo, miškininkai šventės dalyvius vaišino šauliška koše, garuojančia karšta arbata. Atgavę jėgas svečiai turėjo progą pasišnekučiuoti ramioje pušų apsuptyje, o mažieji miško bičiuliukai vis dar džiaugėsi žiemos teikiamais malonumais – voliojosi po sniegą, čiuožinėjo ledu, kurio šiandieną dar apstu.

Belaukiant laukais atšoliuojančio pavasario, visoj Anykščių miškų urėdijos teritorijoj šiais metais iškabinta apie 300 inkilų mūsų mažiesiems giesmininkams.