Ji eksponuojama parodoje "Lietuviškai skambančios kriauklės".

Čia pristatomos penkios jūrų moliuskų kriauklės, skirtos iškilioms Lietuvos asmenybėms: Adamkaus marginelė (Marginella adamkusi), Landsbergio afrikinukė (Afer lansbergisi), Každailio verpstė (Chryseofusus kazdailisi), Henriko marginelė (Marginella henrikasi) ir Danilos mureksas (Haustellum danilai).

Visos kriauklės yra nedidelės, randamos egzotinėse pusiaujo jūrose.

Šios unikalios kriauklės - kolekcininko Henriko Danilos palikimas. H. Danila - klaipėdietis konchiologas, vienas žymiausių kriauklių kolekcininkų Rytų Europoje.

Naują kriauklų rūšį atradęs, ištyręs ir aprašęs asmuo turi teisę atrastai kriauklei suteikti vardą. Tačiau aprašyti ir įtraukti į sistematiką kriauklę gali tik mokslininkai. H. Danila atrado bent dešimtį naujų kriauklių rūšių, tačiau oficialiai pavadinimus joms suteikdavo mokslininkai malakologai.

V. Adamkus pasakojo, kad 1992 metais jį žinia apie tai, kad yra kriauklė pavadinta jo vardu, pasiekė dirbant JAV Vidurio Vakarų aplinkos apsaugos agentūroje.

"Vieną rytą darbuotojai atėjo šypsodamiesi į mano kabinetą, - pasakojo V. Adamkus. - Klausiu, kas atsitiko, tikriausiai gavom papildomą finansavimą savo projektams. O jie sako - ne, gavom pranešimą, kad naujai atrasta kriauklių rūšis pavadinta mano vardu. To tikrai nesitikėjau, net nežinojau, kad atrandamos dar naujos kriauklių rūšys".

Taip kolekcininko H. Danilos valia V. Adamkus įvertintas už nuopelnus gelbstint Amerikos Didžiuosius ežerus ir skleidžiant gamtosaugos idėjas dar sovietinėje Lietuvoje.

Parodoje eksponuojamos kriauklės lietuviškais vardais, pristatomi asmenys, kurių vardai joms suteikti, vaizdo rėmeliuose rodomi interviu su jais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)