Kaip ir kiekvieną pavasarį, jau vienuolika metų iš eilės pečius surėmę aplinkosaugai neabejingi piliečiai visoje Lietuvoje susirinko į talką – akciją „Darom“.

Anot „Darom“ organizatorių, akcijos tikslas – dar kartą suvienyti žmones, skatinti bendruomeniškumą ir atkreipti dėmesį į taršos, aplinkosaugos problemas.

„Šiandien mus ypač lepina geras oras ir lygiai taip pat aktyvūs piliečiai. Daugelyje Vilniaus ir visos Lietuvos taškų jau nuo 10 val. renkasi ir tvarkosi didžiausios Lietuvos įmonės, bendruomenės bei valstybinės įstaigos. Šiandien visoje šalyje matysite daug aktyvių piliečių su raudonais DAROM maišais, kviečiame pagriebti vieną iš maišų ir prisijungti“, – ragina „Darom 2018“ vadovė Austė Juozapaitytė.

Akcijoje dalyvauja ir Lietuvos policija su savo tarnybiniais šunimis, kurie, pasirodo, yra puikūs pagalbininkai.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis šiandien taip pat dalyvavo pavasario talkoje „Darom 2018“. Vienuoliktus metus gyvuojančios akcijos metu premjeras tvarkė aplinką Vilniaus rajone.

„Gamta yra neatsiejama žmonių gyvenimo dalis – joje dirbame, sportuojame, poilsiaujame, tai yra ir gyvybės bei grožio šaltinis. Kasdien vienaip ar kitaip mes veikiame aplinką, todėl turime būti už ją atsakingi. Saugoti ir gražinti gamtą reikia ne tik kartą metuose, bet kiekvieną dieną. Ši akcija prasminga tuo, kad sutelkia žmones ir tai primena“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras dalyvauja DAROM 2018

Akcijoje dalyvavo ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Šiukšles jis rinko vienoje gražiausių sostinės vietų - Pučkorių atodangoje.

Kaip BNS sakė A. Juozapaitytė, surinktos šiukšlės bus išvežtos per keletą artimiausių dienų.

„Išvežimas vyks per porą dienų, priklauso nuo savivaldybių komunalinių atliekų išvežimo įmonių, kai kur išveža rytoj, kai kur išveža pirmadienį. Tiesiog tie maišai turi būti ten, kur yra numatytos tvarkymosi vietos“, – BNS sakė A. Juozapaitytė.

Ji teigė, kad dar nėra suskaičiuota, kiek žmonių prisijungė prie šių metų akcijos ir kiek jie surinko šiukšlių.

„Dar tikslių rezultatų neturime, bet tvarkymosi vietų yra apie 3 tūkst., kiekvienoje iš jų dešimtys, o kai kur ir šimtas, ir pusantro žmonių, tai tikimės, kad apie 200 tūkst. žmonių prisijungė šiemet“, – teigė A. Juozapaitytė.

Anot jos, tarp netikėtų šių metų radinių – didelis kiekis batų.

„Šiemet buvo netikėta rasti daug besimėtančių batų miesto centre, Vilniuje“, – sakė viena iš akcijos rengėjų.

Tuo metu talkoje Kauno rajone šeštadienį dalyvavęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis džiaugiasi, kad žmonių sąmoningumas auga, ir tikisi, jog jis ir toliau didės.

„Esu šio judėjimo dalis jau dešimt metų. Jausdavausi vienišas aplinkos rūpesčiuose, o dabar žinau, kad mūsų daug ir labai tuo džiaugiuosi. Tikiuosi, kad kuo toliau, tuo mažiau reikės skatinti dalyvauti šioje akcijoje – visi būsime sąmoningi“, – pranešime spaudai sako Seimo pirmininkas.

Šių metų „Darom“ atmintinė

„Darom“ organizatoriai pateikia trumpą atmintinę, nuo ko pradėti, šeštadienį atvykus į savo pasirinktą aplinkos tvarkymo tašką.

1. Keliaudamas į „Darom“ akciją, namuose surink visas senas baterijas;

2. Atsisiųsk mobiliąją programėlę „World Cleanup”, atvykęs į vietą su šia programėle fotografuok šiukšlinus taškus, o juos sutvarkęs, toje pačioje programėlėje nepamiršk to pažymėti;

3. Nuo 10 valandos ryto ateik į išsirinktą vietą ir kartu atsivesk kaimyną (jei dar iš namų prigriebsi pirštines ir grėblį, tikrai nepamaišys);

4. Atsineštas baterijas, įdėk į specialų baltą maišą. Maišus rasi visuose „Darom“ taškuose (PRISIMINK, kaupiamos senos baterijos yra toksiškos, turi jas saugiai utilizuoti);

5. Susipažink su bendraminčiais, atėjusiais į tavo pasirinktą tvarkymosi tašką, pasiimk „Darom“ šiukšlių maišą (DĖMESIO, jei akcijos metu šiukšles renkate į savo atsineštą maišą, ant jo turi būti užklijuotas „Darom“ logotipas, jį galite rasti puslapyje, skiltyje „Darom 2018“ – reklaminė medžiaga atsisiuntimui);

6. Po tvarkymosi šiukšlių maišai turi atkeliauti į specialias nurodytas vietas;

7. Nusifotografuok, nusifilmuok su talkos dalyviais, kaip smagiai ir produktyviai leidžiate laiką, atsiųsk vaizdinę medžiagą mums el. paštu media@mesdarom.lt (nuotraukas talpinsime savo puslapyje, o jūs galėsite laimėti mūsų rėmėjų prizų);

8. Suorganizuok ar prisijunk prie organizuojamo pikniko sutvarkytoje teritorijoje;

9. Esate atsakingas pilietis ir norite dalyvauti loterijoje? Tvarkymosi pabaigoje spec. baterijų maišelį nunešęs į artimiausią RATC (Regioninio atliekų tvarkymo centro aikštelę) ir į maišelį įdėjęs savo kontaktus, dalyvausi gamintojų ir importuotojų asociacijos rengiamoje loterijoje 50 Eur vertės prizui laimėti;

10. „Darom“ savanorių pažymėjimus ir padėkas galėsite parsisiųsti mūsų puslapyje.

Šiemet dėmesys baterijoms

Kaip sako „Darom“ vadovė, akcijos metu planuojama surinkti apie 200 tūkst. pilnų maišų atliekų. 60-yje „Darom“ organizuojančių savivaldybių dalyvauti talkoje aktyviai registravosi įmonės, bendruomenės, švietimo įstaigos.

„Šiemet „Darom“ akcija atkreipia gyventojų dėmesį į baterijas. Jos yra pavojingos atliekos, kuriose yra aplinkai ir žmogui pavojingų sunkiųjų metalų bei kitų medžiagų. Akcijos metu gyventojai gali sudėti baterijas į specialius „Darom“ taškuose esančius maišus – taip jos bus saugiai utilizuojamos“, – pabrėžia A. Juozapaitytė.

Kasmetinė „Darom“ akcija, anot jos vadovės A. Juozapaitytės, yra ne tik pavasarinė talka, bet ir svarbi aplinkosauginės edukacijos dalis bei renginys, suburiantis bendruomenes, kaimynus.

Atliekų aplinkoje kasmet mažėja

„Darom“ iniciatyvą palaiko ir Aplinkos ministerija. Atliekų departamento Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėja Jurgita Gaižiūnienė pabrėžia, kad tokios nevyriausybinių organizacijų veiklos prisideda prie atliekų aplinkoje mažinimo ir visuomenės sąmoningumo didėjimo.

„Nors tas pats žmogus kada nors galbūt išmetė šiukšlę gamtoje, dalyvaudamas akcijoje, jis ją pakelia, todėl bet kuriuo atveju ši akcija tikrai prisideda prie tinkamo atliekų tvarkymo, net jeigu jos ir buvo patekusios ne į tą vietą, į kurią turėjo pirmiausia patekti“, – teigia J. Gaižiūnienė.

Ji tęsia, kad pastaraisiais metais Lietuvoje iš tiesų pastebimas atliekų aplinkoje mažėjimas: „Per visus 2014 metus atliekų visoje Lietuvoje buvo surinkta 20 517 tonų. 2016 m. – 13 725 tonos. Per keletą metų atliekų žymiai sumažėjo.“

Anot Aplinkos ministerijos atstovės, Lietuvoje galima dar labiau sumažinti atliekų kiekį šviečiant gyventojus, kad kiekviena į aplinką patekusi šiukšlė gali turėti didelį neigiamą poveikį gamtai, o tinkamai sutvarkyta gali „prisikelti“ naujam gyvenimui ir virsti nauju gaminiu – taip tausojami ištekliai ir nekenkiama aplinkai.