Visuomenės sveikatos centro specialistų teigimu, nuo uodų saugotis galima keliais būdais. Pirma, jeigu esate uodams alergiškas, reikėtų vengti viešų vietų prie vandens telkinių, drėgnų vietovių. Antra, jeigu vis dėlto neįsivaizduojate poilsio be gamtos, būtina tinkamai apsirengti, imtis prevencinių priemonių – tepalų ar purškalų, apsaugančių nuo uodų įgėlimų.

Kaip uodo įkandimas veikia alergiškus žmones?

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus pavaduotoja Biruta Zdanevičienė sako, kad uodo – maliarijos pernešėjo vietinių atvejų anksčiau būta ir Lietuvoje po Antrojo pasaulinio karo. Dabar tokiems uodams Lietuvoje netinkamas klimatas – vasara per šalta ir per trumpa. Taigi, vietiniai uodai Lietuvoje didelės grėsmės nekelia, tačiau daugumai žmonių sukelia nemalonių simptomų – niežulį, patinimą, alergines reakcijas.

„Uodai labiau kanda suprakaitavusius žmones – sportininkus ar besimankštinančius žmones. Tuomet jų kūno temperatūra šiek tiek pakyla ir uodai reaguoja į šilumą, - paaiškina B. Zdanevičienė. - Uodas labiau kanda ir tokius žmones, kurių didesnė medžiagų apykaita, nes kompanijoje ne visus žmones vienodai uodai kanda – vienus daugiau, kitus mažiau“.
Citata
Repelentai irgi jautriems žmonėms gali sukelti alergiją. Ir vaikams sudėtinga juos purkšti. Mes rekomenduojame buitines priemones - tai visokie citrusiniai aliejai, kedro, eukalipto, terpentino kvapai, kurie uodus atbaido.

Vis dėlto, nemenkų problemų uodai gali pridaryti alergiškiems žmonėms, kuriems po jų įkandimo gali prireikti net medikų pagalbos.

„Žmonėms, kurie yra alergiški, iš tikrųjų reikėtų susirūpinti, kai įkandus uodui, tas paraudimas didesnis negu 10 cm. Jeigu atsiranda bendras silpnumas, sukasi galva, reikia kreiptis į gydytoją. Ūmi alerginė reakcija paprastai pasireiškia per pusvalandį – atsiranda kūno drebėjimas, pila prakaitas, sutrinka kvėpavimas, pakyla kūno temperatūra, atsiranda dusulys. Jeigu nebus kviečiama greitoji pagalba, žmogus gali prarasti ir sąmonę“, - įspėja visuomenės sveikatos specialistė.

Patarimas – vengti vandens telkinių, arba tinkamai apsirengti

Norint išvengti uodų įkandimų, nereikėtų būti tose vietose, kuriose yra vandens telkiniai, kur yra šlapia ir drėgna. Tai ypač rekomenduotina uodams alergiškiems žmonėms.

„Labai svarbus yra ir apsirengimas. Šviesūs rūbai pritraukia uodus, - atkreipia dėmesį pašnekovė. - Uodai yra aktyvūs iš ryto, prieš saulės tekėjimą, tol, kol nėra labai karšta. Ir aišku kanda vėlai vakare, nusileidus saulei. Tada reikia atitinkamai ir apsirengti“, - patarė B. Zdanevičienė.

Nors apsaugai nuo uodų naudojami ir įvairūs repelentai, moteris siūlė į juos žvelgti kritiškai: „Repelentai irgi jautriems žmonėms gali sukelti alergiją. Ir vaikams sudėtinga juos purkšti. Mes rekomenduojame buitines priemones , kurios gal ir ne visada padeda, bet uodų vis tiek mažiau kanda – tai visokie citrusiniai aliejai, kedro, eukalipto, terpentino kvapai, kurie uodus atbaido“.

Kada uodas jau įgelia ir būna šaukštai po pietų, vis tiek yra būdų, kaip įgėlimo vietos niežulį apraminti. B. Zdanevičienė pataria vadovautis liaudies metodais – niežtimą vietą patepti sutrintais svogūnais arba trinta žalia bulve. „Yra ir vaistinėse specialūs tepaliukai, skirti suaugusiems ir vaikams. O jeigu alerginė reakcija didesnė, gydytojai rekomenduoja anti-alerginius vaistus vartoti“.

Siūlomas repelentas naudojamas netgi JAV kariuomenėje

Jeigu tepalai ir purškalai nuo uodų sukelia alergines reakcijas arba žmogui yra neveiksmingi, siūlomos įvairios žvakelės ir kitokie įrengimai. Pavyzdžiui, trečius metus bendrovė „Zala arms“ klientams siūlo išbandyti repelentą, kuris, kaip teigia įmonės atstovai, daugelį metų naudojamas JAV karinėse pajėgose, pratybų zonose.

„Tai yra delno dydžio aparatas, kuris veikia taip – į jį įstatomas specialus dujų balionėlis, įsideda repelentas ir tada yra paleidžiamos dujos, uždegamos lyg spragtelėjus žiebtuvėliu. Pagrindas, ant kurio yra padėtas repelentas, įkaista kažkur per minutę ir ima skleisti kvapą – galima užuosti lyg odekolono, kvepalų kvapą, kuris neerzina. Yra repelentų, skirtų specialiai medžiotojams, tokie specialiai užgožia žmogaus kvapą ir vieniems kvepia kelmu, kitiems – samanomis“, - pasakoja „Zala arms“ ginklų salono Vilniuje vadovas Šarūnas Maigis.

Anot jo, aparatas veikia apie 20 kv. m. atstumu, jeigu nėra vėjo. Jeigu vėjas pučia stiprus, tuomet atstumas sumažėja. Bendrovė tikina, kad toks įrenginys atbaido iki 98 proc. jus puolančių uodų.

„Šitas aparatas nenaudoja DEET – tai yra labai kenksmingų nuodų, kurių dažnai vienokią ar kitokią koncentraciją turi kiti purškalai ar tepalai, - sakė Š. Maigis. - Aparatą reikia saugoti nuo vaikų, šunų, tačiau jis atviros ugnies neturi, tiesiog įšyla. Jeigu aparatą priglausi arti nosies ir ilgai kvėpuosi, tada gali apsvaigsti, bet iš esmės tai yra vienas iš aparatų, kurį gali naudoti net nėščios moterys ir joms nėra jokių pašalinių poveikių“.

Saugotis maliarijos patariama vykstantiems į užsienį

Vilniaus visuomenės sveikatos centras rekomenduoja ypatingą dėmesį uodų prevencijai skirti tiems, kurie ketina keliauti į kraštus, kuriuose galima užsikrėsti maliarija.

„Jiems rekomenduojama prieš išvykimą kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris patars gerti anti-maliarinius vaistus savaitę prieš išvykimą, visą buvimo laikotarpį ir dar grįžus tokius vaistus gerti keturias savaites“, - sakė B. Zdanevičienė.
Citata
Vietiniai uodai Lietuvoje didelės grėsmės nekelia, tačiau daugumai žmonių sukelia nemalonių simptomų – niežulį, patinimą, alergines reakcijas.

Ji perspėja, kad vykstant į endemines vietoves reikia tam labai atsakingai iš anksto ruoštis: „Negalima lengva ranka išvažiuoti susikrovus daiktelius, reikia pagalvoti ir apie savo sveikatą – kokius vaistus gersi, kokius skiepus reikia pasidaryti, kad nei per vandenį, nei per maistą neužsikrėtum. Tai labai atsakingas momentas. Vykstant į kitus kraštus, reikia žinoti, kokios ligos vyrauja tame krašte ir reikia viską padaryti, kad jomis neužsikrėstume“.

Specialistės teigimu, kasmet Lietuvoje būna po kelis atvejus, kuomet pargrįžusieji iš svetimų kraštų parsiveža maliarijos užkratą.

„Kai apklausiame ligonius, dažniausiai ir pasako, kad gydytojas rekomendavo gerti vaistus prieš maliariją, mes mes negėrėme arba pradeda gerti ir nutraukia. Yra ir tokių atvejų, kad žmogus nesiteikia pasidomėti pas šeimos gydytoją ar jam reikia, ar nereikia ir tik grįžęs sužino, kad jam reikėjo gerti vaistus prieš maliariją. Tai yra labai pavojinga. Turėjome ir mirties atvejų, kada išsivysto tropinė maliarija, išsivysto koma, kuomet net gydytojai negali padėti“, - įspėja D. Zdanevičienė.