Kaip pranešime spaudai informuoja Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, Mūšos tyrelio pelkėje kilęs gaisras šį išskirtinį gamtinį kompleksą sunaikintų negrįžtamai. Padėtį komplikuotų tai, kad į pelkės teritoriją neįvažiuotų ugniagesių technika, o degančias durpes užgesinti ypač sudėtinga.

Mūšos tyrelio pažintinis takas vingiuoja per visą pelkę, todėl siekiant sumažinti gaisrų pavojų Žagarės regioninio parko direkcija inicijavo pažintinio tako paskelbimą nerūkymo zona.

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 18 str. 1 dalimi, Lietuvos Respublikos priešgaisrinės saugos įstatymo 9 str. 1 dalimi, atsižvelgdama į Joniškio rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos protokolą ir Žagarės regioninio parko direkcijos raštą, Joniškio rajono savivaldybės taryba papildė sprendimą „Dėl nerūkymo zonų paskelbimo Joniškio rajone“ ir paskelbė Mūšos tyrelio pažintinį taką nerūkymo zona.

GRYNAS.lt primena, kad pelkės pietinėje dalyje prasideda Mūšos ir Juodupio upės, rytinėje dalyje telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių. Draustinis įtrauktas į NATURA 2000 tinklo BAST ir PAST teritorijų sąrašą. Pelkėje veša nemažai saugomų augalų rūšių: baltijinė ir siauralapė gegūnė, raktažolės pelenėlės, paprastoji tuklė. Čia gyvena ir nemažai retųjų paukščių: dirviniai sėjikai, tikučiai, pilkosios gervės, tetervinai, apsistoja migruojančių baltakakčių ir želmeninių žąsų būriai. Nuo 2006 m. draustinyje stebima lūšis, sutinkamas vilkas, baltasis kiškis, retų vabzdžių ir roplių rūšys.

Nuo šių metų kovo mėn. šį unikalų gamtos kampelį galima aplankyti keliaujant Mūšos tyrelio pažintiniu taku, kuris pateko į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausias pelkėje lentų takas. Jo ilgis 3605,87 m.