Panašus gervių skaičius tuomet nakvojo ir Sulinkių bei Tytuvėnų tyrelio durpynuose. Jau rugsėjo pradžioje paukščių būriai sparčiai didėjo – rugsėjo 14 d. nakvynei Tyruliuose leidosi iki 1500 paukščių, o rugsėjo 20 d. – iki 2000. Kaimyniniuose Sulinkiuose gervių sankaupos dar skaitlingesnės – rugsėjo 17-18 d. LOD narys ir gamtos fotografas Marius Čepulis suskaičiavo iki 3000 nakvoti besileidžiančių paukščių, dar keli šimtai poilsiui renkasi Tytuvėnų tyrelio apylinkes.

Oras virpa nuo pilkų sparnų šnarėjimo

Ryte, vos brėkštant, pirmieji pulkai triukšmingai palieka savo naktinio poilsio vietas ir skrenda į aplinkinius laukus. Iki aštuntos valandos ryto durpyne stoja tyla – paukščiai kai kur didžiuliais būriais, kai kur tik grupelėmis ar net atskiromis šeimomis išsibarsto laukuose.
Citata
Paukščiai šiose apylinkėse neužsibus ilgai: pirmosioms šalnoms atėjus, paprastai spalio pradžioje, būriai pradeda retėti, kol galop laukuose palieka tik žąsų gagenimas.
Dažniausiai renkasi ražienas, kur maistu joms jau tenka dalintis su gausėjančiais gulbių giesmininkių ir pirmųjų pasirodžiusių želmeninių žąsų būreliais.
Gervių šokis ryte

Atgal į nakvynės vietas kai kurios gervės parskrenda jau vėlyvą popietę (galbūt troškulys jas vilioja prie vandens?), bet masinis suskridimas prasideda apie 19 val., kai, regis, net oras suvirpa nuo parskrendančių tūkstantinių būrių trimitavimo ir sparnų šnarėjimo. Didieji būriai triukšmingai suka ratus virš šlapynių, galop ima skirstytis mažesnėmis grupėmis ir leidžiasi pasirinktose nakvynės vietose, o po akimirkos garsiais trimitais jau pasitinka naują atskrendantį būrį. Saulei nusileidus, gervių balsai vis labiau rimsta, kol visai nutyla, ir tada jau aiškiai gali išgirsti elnių rujos riaumojimą.

Kviečia stebėti gerves

Tyruliuose paukščiai nakvynės vietas renkasi gana plačiai – visoje durpyno teritorijoje, tad suskaičiuoti juos nėra labai paprasta. Rytui išaušus, didžioji dauguma gervių patraukia į laukus rytuose nuo durpyno – turbūt čia geriausios sąlygos mitybai. Paukščiai šiose apylinkėse neužsibus ilgai: pirmosioms šalnoms atėjus, paprastai spalio pradžioje, būriai pradeda retėti, kol galop laukuose palieka tik žąsų gagenimas.
Citata
Novaraisčio valstybiniame ornitologiniame draustinyje prie apžvalgos bokštelio Jūsų atvykstančių lauks Panemunių regioninio parko direkcijos specialistas. Rugsėjo 25 dieną nuo 18.30 val. iki 20.00 val. ir spalio 3 dieną nuo 17.30 val. iki 18.30 val. Nepamirškite žiūronų!

Pilkosios gervės (Grus grus) yra kuklių pilkų spalvų, bet labai grakščių, įsimintinų kūno formų šiek tiek primenančių gandrą, bet šiek tiek didesni ir aišku grakštesni paukščiai. Gervinių paukščių būryje yra daugiau, kaip 170 rūšių paukščių, priklausančių šešioms šeimoms.

Tikrųjų gervių šeimai priklauso visame pasaulyje tik 15 rūšių. Lietuvoje peri ir gyvena tik viena gervių šeimos rūšis – pilkoji gervė (Grus grus).
Gervė

Tuo matu Panemunių regioninio parko direkcija visus, besidominčius paukščiais ir norinčius pamatyti pilkąsias gerves, kviečia atvykti į Novaraisčio ornitologinį draustinį, esantį Šakių rajone.

Iš Europinės dalies gervės žiemoti migruoja į Pirėnų pusiasalį, Ispaniją, mažiau žiemoja šiaurės Afrikoje, prie Viduržiemio jūros Prancūzijos pietuose, prie Raudonosios jūros. Didžioji dalis Azijoje perinčių pilkųjų gervių žiemoja Etiopijoje, Indijoje ir pietryčių Kinijoje.

Mažėjant teritorijoms, kur peri šie paukščiai, ši rūšis įrašyta į Lietuvos raudoną knygą ir Europos Sąjungos paukščių apsaugos direktyvos sąrašus. Baltijos šalyse ir Vidurinėje Azijoje pastaraisiais metais jų skaičius didėja.
Nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio vyksta pilkųjų gervių (Grus grus) migracija. Ruošdamosios ilgai kelionei jos telkiasi į gausius būrius. 

Novaraisčio valstybiniame ornitologiniame draustinyje prie apžvalgos bokštelio Jūsų atvykstančių lauks Panemunių regioninio parko direkcijos specialistas. Rugsėjo 25 dieną nuo 18.30 val. iki 20.00 val. ir spalio 3 dieną nuo 17.30 val. iki 18.30 val. Nepamirškite žiūronų!