Nuo rugsėjo iki šiol kiekvieną rytą auštant, o kai kada ir įdienojus Žuvinto ežeras skamba nuo želmeninių žąsų gagenimo, didžiųjų ančių krykštavimo. Kol neišvaiko jūriniai ereliai, tie vandens paukščiai plūduriuoja ir visiškose vandens atvirumuose, ir užsiglaudę tarp nurudusių švendrynų guotų. Arba ieško maisto aplinkiniuose laukuose. Čia jų šimtai. Kalėdinės savaitės pradžioje ežere suskaičiuota arti tūkstančio vandens paukščių, tarp jų - nebylės ir giesmininkės gulbės, didieji dančiasnapiai, klykuolės, didieji kormoranai, stebėti keli sidabriniai kirai. Nei tiek daug sparnuočių, anei tokių vėlyvų apskaitų Žuvinte jau seniai nebūta, teigiama Žuvinto biosferos rezervato pranešime spaudai.

Kol ežere ir aplinkiniuose žiemkenčių laukuose randa maisto, vandens paukščiai nesiskubina palikti saugaus ežero ir apylinkių. Žinoma, tai tik nedidelė dalis rudenį matytų sparnuočių, absoliuti dauguma vandens paukščių, įskaitant laukius, kragus, daugumą ančių rūšių jau pasitraukė į pietvakarius, kur netikėta žiema retai pasirodo.

Nieko nuostabaus žiemą Žuvinte matyti didžiąsias antis, dančiasnapius ar gulbes. Bet žąsys taip vėlai niekada nebuvo stebėtos. Per pastaruosius 35 metus, kai Dzūkijoje vis dažniau pasitaiko šiltos žiemos, tik 1986 metais Žuvinte žąsys užsiliko iki gruodžio 20 d., bet tada paskutines dienas jų pulkeliai kentėjo daugiau nei dešimties laipsnių šaltį ir glaudėsi vėjo kedenamose properšose. Dar du kartus, jau šį šimtmetį, gausesni žąsų pulkai stebėti iki gruodžio vidurio.
Želmeninės žąsys

Astronominės žiemos sulaukus, atrodytų, ir sugrįžimo laikas ne taip toli. Šiltomis žiemomis pilkosios žąsys į perimvietes kartais parskrenda jau sausio mėnesį.

Gruodį trumpa žiema jau buvo užsukusi į Žuvintą: praėjusią savaitę kelioms dienoms ledas sukaustė visą ežerą, jo platybėse ledo tvirtumą išbandė ne tik vietinės lapės, bet ir rezervatą saugantys specialistai. Šaltukas porai dienų suginė vandens paukščius į upelių deltas, bet tik laikinai, kol lietus nuplovė ledo pėdsakus.

Šiomis dienomis galime stebėti ir kitas užsilikusias rūšis. Žuvinto apylinkių laukuose girdėti ir dirviniai sėjikai, stebėtas netgi dešimties pempių pulkelis. Gal iš tikro paukščiai tikisi lengvos žiemos? Neužilgo įsitikinsime patys.