Čijunės Sugiharos sakurų sode, Neries pakrantėje, jau išsiskleidė ir pirmieji sakurų žiedai. Sakuromis besidomintis specialistas tikina, kad šį pavasarį sakuros žydės žymiai geriau nei praeitais metais.

Mėgstantys pasigrožėti sakurų žiedais tikrai pamena praeitų metų fiasko, kai sugrįžusios šalnos neleido sakuroms žydėti. Tačiau dekoratyvinių medelių eskpertas Kęstutos Ptakauskas tikina, kad šiemet pražydusių sakurų nelaukia toks pat likimas.

„Praeitais metais daugelis pumpurų nušalo. Kalta buvo pavasarinė šalna. Tačiau šiais metais, atrodo, sakuros žydės gerai“, – džiaugiasi ekspertas. Anot jo, sakurų žydėjimo laikas nėra labai trumpas – dvi savaitės.

Pirmieji žiedai jau prasiskleidė sakurų parke, tačiau botanikos sode augančios sakuros pražys šiek tiek vėliau. „Visada pirmiausia sužydi sakuros prie Nacionalinės dailės galerijos – Č. Sugiharos sakurų parke. O vėliau pradės žydėti ir kitos sakuros. Taip yra, nes skiriasi sakurų rūšys“, – pasakoja K. Ptakauskas.

Būtent dėl šios priežasties vilniečiai sakurų žiedais galės grožėtis ilgiau nei paprastai. „Sakuros tikrai žydi ir išsilaiko apie dvi savaites. Bet žmonės galės džiaugtis ilgiau nei tiek, nes ne visos vienodu metu pražysta. Todėl žmonės turės mėnesį laiko grožėtis žiedais“, – sako specialistas.

Šie medžiai taip pat yra pakankamai atsparūs ir prisitaikę prie Lietuvos klimato. „Lietuvoje ši veislė auga jau 7 metus. Ir puikiausiai žydi. Patys medžiai nėra lepūs. Didžiausia Lietuvos problema – pavasarinės šalnos. Sakura yra labai ankstyvas augalas. Jis pradeda žydėti labai anksti. Ir kai būna tos šalnos, pumpurams nėra gerai, jie nušąla“ – teigia K. Ptakauskas.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-ąsias gimimo metines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)