Švėkšniškiai džiaugėsi, jog gandrai pasirinko jų gatvę

Švėkšna – ne pamarys, kur mūsų pasididžiavimo paukščiui, gandrui, patogu gyventi dėl nesunkiai surandamo maisto. Todėl šio miestelio Siaurosios gatvės gyventojai prieš keletą metų labai apsidžiaugė, kai būrys gandrų rugpjūčio pradžioje ėmė skraidyti virš šios gatvės.

Jie buvo nutūpę ant visų tos bei aplinkinių gatvių stulpų, matyt, „rinkosi“ vietą. Visų džiaugsmui buvo pasirinktas elektros stulpas, kuris buvo Siaurosios ir Aušros gatvių kampe, stovintis atokiau, todėl labai gerai matomas iš visų šių gatvių namų. O tai teikė džiaugsmą ir jaunam, ir senam.

Dar prieš išskrisdama gandrų porelė pradėjo nešti šakas lizdui ir nemažai jo sudėjo. Tačiau tos vasaros pabaigoje jie savo darbo iki galo nepabaigė. Nebaigtą gandralizdį pastebėję elektros priežiūros įmonės darbuotojai žiemą jį nuvertė, dėl ko nuliūdo visi tų gatvių gyventojai. Tačiau koks buvo džiaugsmas, kai grįžę pavasarį gandrai kone per kelias valandas ant to paties stulpo vėl susikrovė lizdą ir ėmė perėti gandriukus. Ir sėkmingai juos išperėjo: žmonės labai džiaugėsi matydami, kai jaunoji gandrų karta auga, mokosi skraidyti. Atėjus metui išskristi, palikę l lizdą, jie išskrido. Kaip jau minėta, vasario 24 dieną elektros linijas prižiūrinčios įmonės darbuotojai lizdą vėl nuvertė.


Trukdė elektros energijos tiekimui

Gyventojai teigė, kad lizdą sunaikino darbuotojai, kurių automobilis labai panašus į bendrovės „Klaipėdos energetika“ darbuotojų automobilį.

Paskambinus į šią bendrovę generalinio direktoriaus pavaduotojas Nerijus Kymantas pasiūlė pasikalbėti su padalinio vadovu Algirdu Pociumi.  Tačiau negalėjo prisiminti, ar jų darbuotojai ką nors darė Švėkšnoje. Vėliau papildė, kad užduotis, ką reikia padaryti, skiria bendrovė LESTO. Jie tik vykdo: jei būna nurodymas nuversti gandralizdį – taip ir daro, jei būna nurodymas iškelti vietoje nuversto gandralizdžio iš metalinių konstrukcijų padarytą alternatyvų – klauso šio paliepimo. Šiuo konkrečiu atveju jis situacijos nekomentavo.

Bendrovės LESTO atstovas ryšiams su visuomene teigė, jog gandralizdis buvo pašalintas dėl keltų problemų elektros energijos tiekimui, siekiant užtikrinti saugumą bei kokybišką elektros energijos tiekimą.
Gandras

„Bendrovė registruoja nukeltus gandralizdžius, tačiau šiuo metu neturi finansinių galimybių iškelti visų gandralizdžių į mažiau pavojingas vietas. Minėtoje vietovėje artimiausiu metu gandralizdis nebus keliamas – dėl to bus svarstoma tuomet, kai bus atliekamas planinis elektros linijos remontas, - rašė bendrovės atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Narpys. - Gandrams geriausiai kurtis natūralioje gamtoje. Pasak ornitologų, ant stulpo išsiritę gandriukai vėliau vietos naujam lizdui ieškos pavojingoje vietoje greta elektros oro linijų. Tai pavojinga ne tik tinklui, bet ir patiems gandrams – į elektros atramas dažnai trenkia žaibai, elektros oro linijų kaimynystė kelia nuolatinę grėsmę besimokantiems skraidyti jaunikliams.“

Jo teigimu, pastaraisiais metais itin padaugėjo baltųjų gandrų lizdų, sukrautų ant elektros oro linijų atramų. Deja, tokie lizdai kelia daugiausiai problemų tiek paukščiams, tiek žmonėms. Kadangi ant elektros oro linijų atramų lizdai kraunami tiesiai ant elektros laidų, šių lizdų pagrindas yra nestabilus ir jie labai greitai pradeda svirti ir nukrenta žemėn, dažnai nutraukdami ir elektros laidus. 

Elektros skirstymo ir tiekimo bendrovės taip pat patiria nuostolių dėl ant elektros laidų sukrautų lizdų – dėl elektros nutekėjimo, dėl lizdų svorio bei dėl paukščių išmatų korozijos nutrūkstančių elektros laidų.

Gandralizdžių nugriauti negalima

Gandralizdžio sunaikinimą matė ir fiksavo dvi merginos. Iš pradžių jos neteko žado ir tik kitą dieną ėmėsi ieškoti pagalbos. Jos parašė elektroninius laiškus ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės rajono agentūros vadovei Galinai Misevičienei, ir internete rastu LESTO elektroniniu adresu. Šios bendrovės Klaipėdos regiono Tinklo valdymo departamento Tinklo eksploatavimo skyriaus inžinierius Rimas Bandžiukas atsakė merginoms. Jo atsakymas buvo beveik toks pat, kaip ir aukščiau paminėtas.

Susisiekti su LESTO įspūdžiais mėgino ir Šilutės rajono agentūros vadovė Galina Misevičienė. Jos teigimu, yra Aplinkos apsaugos agentūros raštas, kuriame sakoma, jog reikia įrengti alternatyvius gandralizdžius, jei jie yra šalinami nuo elektros stulpų. Toks rašas atsiųstas į LESTO sausio 27 dieną. Tai atsakymas į prašymą (suderinimą) iš LESTO, kurį jį pateikė šiai agentūrai praėjusių metų lapkričio 6 dieną. Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus specialistė Toma Bulauskienė teigė, jog buvo parašytas raštas, kuriame nurodyta, kad vadovaujantis galiojančiais aplinkosauginiais reikalavimais, gandrų lizdų sunaikinti juos nugriaunat negalima. Yra alternatyva, kad galima pašalinti gandrų lizdus ant to paties stulpo įrengiant platformą, ant kurio turi būti perkelta dalis buvusio lizdo. Arba šalia įrengti atramą (stulpą), arba perkelti gandro lizdą kažkur į gretimą medį. Taip sukuriamas savotiška "kompensacija".

Vis dėlto, minėtų gatvių gyventojams dar lieka viltis, kad ir antrą kartą parskridę gandrai šios vietos neaplenks ir kur nors netoliese susikraus sau lizdą. O gal dar ir LESTO darbuotojai nepasirodys abejingi gamtai ir suspės įrengti alternatyvų gandralizdį ant to paties stulpo.