Antradienio naktį Varėnos rajone, kelio Valkininkai–Vilnius 59 km, po automobilio ratais pateko į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas žvėris – paprastosios lūšies (lot. Lynx lynx) patelė. Apie šalikelėje gulinčią partrenktą lūšį bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešė pro šalį važiavęs vairuotojas. Spėjama, kad gyvūnas migravo iš vieno miško masyvo į kitą, tačiau nesėkmingai. Jį partrenkęs vairuotojas iš įvykio vietos pasišalino, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Aplinkosaugininkai primena, kad laukiniai žvėrys yra medžioklės plotų naudotojų nuosavybė, todėl apie numuštus žvėris keliuose Bendrasis pagalbos centras informuoja medžioklės plotų naudotojus, kurie šiuos „nelaimėlius“ utilizuoja pagal nustatytą tvarką. Tačiau kaip elgtis, jeigu autoįvykyje žūsta Raudonosios knygos atstovas? Aplinkos ministro patvirtintame Saugomų rūšių naudojimo tvarkos apraše numatyta: rastus žuvusius saugomų rūšių egzempliorius paimti draudžiama, išskyrus atvejus, kai egzempliorius bus naudojamas mokslo, mokymo įstaigose ar saugomų teritorijų direkcijose mokslo ar mokymo tikslais, ir jo paėmimo faktas nurodomas regiono aplinkos apsaugos departamento padalinio išduotoje pažymoje.

Pareigūnai dėkoja neabejingam piliečiui, kuris pranešė apie kelyje gulintį retą žvėrį. Preliminariais duomenimis, lūšių Lietuvoje yra vos kiek daugiau nei šimtas, todėl kiekvienas individas lūšių populiacijai yra itin svarbus. Manoma, kad tai viena iš lūšių, kurios prieš ketverius metus paleistos į laisvę Kazlų Rūdos girioje, vykdant ES projektą „Lūšių ir didžiųjų apuokų veisimas“. Žuvęs gyvūnas perduotas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui, kurio laboratorijoje bus nuskenuota po oda esanti mikroschema ir nustatyta žvėries „tapatybė“. Kol veikė prie apykaklės pritvirtintas siųstuvas, apie žvėrį buvo gaunami visi duomenys. Tikimasi, kad ši lūšis taps dar vienu zoologijos muziejaus eksponatu.