aA
„Kiek daug gamtos dovanų šiandien jau nenaudojame, kitas žinome iš savo tėvų ar senelių pasakojimų. Ko gero, nedaug kas pavasarį geria sulą, o kai kam jos neteko iš viso ragauti“, - apgailestauja žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius.
Sulos rinkimo instrukcija. Kaip nepakenkti medžiui
© Shutterstock nuotr.

Anot jo, sula bėga anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, o naktimis jau nebūna didesnių šalnų. Vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 5–6° laipsnių ir veikiant aktyviems saulės spinduliams 1–2 savaites, medžių šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kurios kyla aukštyn kamienu į sprogstančius pumpurus.

„Suloje yra mineralinių medžiagų, būtinų medžio augimui, ir cukraus“, - pasakoja gamtininkas. Tiesa, cukraus nedaug – beržo suloje 1-2 procentai, klevo 2-5. Šiaurės Amerikos cukrinių klevų sula daug saldesnė – joje iki 20 procentų cukraus.

Anot gamtininko, sulos gaivumas, skaidrumas ir, žinoma, saldumas visada buvo labai patrauklūs. Kaimo žmonės kiekvieną pavasarį būtinai leisdavo klevų, o kas jų neturėdavo – ir beržų sulą.

Pasak S. Paltanavičiaus, sulos leidimas – atsakingas darbas: šiaip ar taip – gręžiame gyvo medžio kamieną, naudojame jam reikalingus syvus. Pirmiausia įšyla tamsiakamieniai klevai – jų sula pradeda tekėti anksčiau nei baltaliemenių beržų. Intensyviai sula teka apie 2–4 savaites.

Per pavasarį iš beržo prilaša iki 100 litrų sulos, iš klevų – šiek tiek mažiau.

Sula leidžiama aštriu 2–4 mm skersmens grąžtu išgręžiant skylutę, į kurią įkalamas medinis latakėlis. „Kai sulą leisti baigiame, angą reikia užkalti medžio pleištu, užtepti sodo tepalu. Medis turi jausti mūsų rūpestį“, - pataria gamtininkas.

Klevų sulą gerti reikia tik šviežią, ji netinka ilgesniam laikymui. Tiesa, kai kas bando ją sušaldyti, o po to, ištirpinus sulos ledo luitus, gerti. Vis gi ilgam laikymui puikiai tinka beržų sula.

„Ji renkama į statinę, laikoma tamsoje, kad sula rūgtų ir turėtų gerą skonį, į ją pamerkiama juodųjų serbentų šakelių, o paviršiuje papilama avižų. Jos sudygsta savotišku kilimu ir saugo sulą. Pradžioje ji būna drumsta, tačiau greitai skaidrėja. Rūgštokas šios sulos skonis malonus, rauginta sula gaivina. Kaime tokią sulą laikydavo iki šienapjūtės, kada natūralus ir gaivus gėrimas yra pats skaniausias“, - įsitikinęs S. Paltanavičius.

Pasak specialistų, suloje gausu angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų
(kalio, kalcio, geležies druskų, azoto, bario, fosforo, magnio, vario, natrio, nikelio). Be to, suloje yra įvairių rūgščių, eterinių aliejų, betulino, saponinų, fitoncidų.

Organizmui po ilgos žiemos labai trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl toks „kokteilis“ žmogui ypač naudingas. Gal todėl sula vertinama ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip vaistas. Ji
reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina ir valo organizmą (šalina akmenis, druskas, šlakus, toksinus), skatina audinių atsinaujinimą.

Sulos patariama gerti nusilpusiems žmonėms, sergantiesiems angina, furunkulais, negyjančiomis opomis.

Sulos kompresai dedami ant žaizdų, kaip kosmetinė priemonė sula naudojama veido vonelėms ruošti.

Beje, pagal beržų sulos tekėjimo intensyvumą spėjama, kokia bus vasara. Jei teka daug sulos – bus lietinga, jei mažai – sausa.

www.GRYNAS.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Konkursas: laimėkite inkilus paukšteliams ir boružėms

Mėgstančius čiulbančių paukštelių draugiją, kviečiame sudalyvauti konkurse, kuriame net 8...

Į Nemuno deltos upes paleisti keli milijonai vėgėlių jauniklių (6)

Į Nemuno deltos upes paleisti keli milijonai vėgėlių jauniklių, pranešė Nemuno deltos...

Klaipėdietė suskaičiavo, kiek erkių namo parnešė jos augintinės: pavasarį vyksta kažkas baisaus (18)

Apsilankiusiems miške ar gyvenantiems netoli miško, saugoti save ir augintinius nuo erkių –...

Miško gyvenimas iš arti: štai taip atrodo boružės iš šimtakojo namai (6)

Miško ir pievų gaisras - didžiulė grėsmė ir gamtai, ir žmogui. Labiausiai nuo to nukenčia...

Nuo sunkios ligos šunį išgelbėjusi Edita perspėja šeimininkus: atėjo pavojingas metas (4)

Nors veterinarijos gydytojai augintinių susirgimus erkių platinamomis ligomis fiksuoja beveik...

Top naujienos

Įvardijo didžiausias baimes dėl koronaviruso: kur kas gilesnės problemos gali laukti ateityje (50)

Naujausia visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „ Spinter tyrimai “ visuomenės...

Verslo planas dėl karantino švelninimo: galėtų dirbti lauko kavinės, odontologijos įmonės, vėliau – ir viešbučiai (156)

Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis paragino asocijuotas verslo struktūras iki...

Naujų atvejų skaičius mažėja: per parą Lietuvoje fiksuoti 32 koronaviruso atvejai (12)

Naujų koronaviruso atvejų skaičius šalyje perkopė 900. Per parą ištyrus 2301 ėminį...

Klaipėdos uosto vadovo konkursą laimėjo su „valstiečiais“ rinkimuose dalyvavęs Algis Latakas

Klaipėdos jūrų uosto vadovo konkursą laimėjo buvęs koncerno „Achemos grupė“ valdomos...

Rizikų darbo vietoms mastas – beprecedentis nuo Didžiosios depresijos laikų (3)

Visame pasaulyje darbuotojai patiria didelį spaudimą krečiant koronaviruso krizei, jau sukėlusiai...

Aaron Brown

Koronaviruso krizė smarkiai kirs per pensijas (4)

Nors koronaviruso krizė dar tęsiasi, pradėti galvoti apie ilgalaikę finansinę jos įtaką ir...

Niujorke COVID-19 epidemijos aukų skaičius viršijo žuvusiųjų per Rugsėjo 11-osios atakas (14)

Niujorko mieste koronaviruso epidemijos aukų skaičius viršijo 4 000 ir tapo didesnis nei...

Trečiadienio naktį Vilniuje nusileido lėktuvas iš Londono, kitam skrydžiui leidimas duotas nebuvo (18)

Trečiadienio naktį Vilniuje nusileido lėktuvas su 219 keleivių iš Londono.

Štai ką turi žinoti kiekvienas tėtis ir mama apie kūdikio kambario temperatūrą

Kai ilgai lauktas džiaugsmas pagaliau pasibeldžia į šį pasaulį ir savo mažutėliu kūneliu,...

Karantino metu tarša mažėja daug kur, bet Klaipėdoje ji padidėjo: išskyrė kelias priežastis (11)

Įvairiose pasaulio vietose gerokai sumažėjo oro užterštumas kietosiomis dalelėmis. Ir tai...

|Maža didelių žinių kaina