Varnos prisimena joms pavojų sukėlusių žmonių veidus ir šie prisiminimai greičiausiai išlieka visą gyvenimą. Net ir po kelerių metų pamačiusios skriaudiką, varnos atakuoja į pagalbą pasitelkusios gentaines, kurios taip pat įsidėmi pavojingą veidą, rodo naujas tyrimas.

Jei nuskriaudėte vieną varną, prastą šlovę pelnysite visame jų būryje ar net visame mieste, skelbia mokslininkai.

JAV tyrėjai varnoms parodė „pavojingus veidus“, kai prieš penkerius metus penkiose skirtingose vietose netoli Sietlo, dėvėdami specialias kaukes, sugavo, surišo, o paskui vėl paleido nuo septynių iki penkiolikos varnų. Paleisti paukščiai iškart ėmė garsiai karkti, tai išgirdusios prisijungė kitos varnos ir susiformavo įpykęs būrys, rašo „Discovery“.

Kai tyrėjai, lankydami skirtingas vietas, kaukes užsidėjo vėl, varnos, kurios pačios niekada nebuvo sugautos, iškart pažino „pavojingus veidus“, įrodydamos, kad mokosi ne tik iš tiesioginės patirties, bet ir kitais būdais. Piktas krankimas ir atakos iš viršaus mokslininkus lydėjo iki pusantro kilometro spinduliu nuo vietų, kur jie buvo sugavę ir surišę paukščius.

„Mūsų studija rodo, kad prisiminimas lieka bent penkerius metus ir dar ilgiau. Varnos laukinėje gamtoje gali gyventi 15-40 metų (dauguma žūva jaunos, bet tos, kurios suauga, gyvena ilgai) ir jos greičiausiai prisimena svarbias asociacijas“, - komentavo Johnas Marzluffas, Vašingtono universiteto Miškininkystės mokyklos profesorius.

Ankstesni tyrimai yra parodę, kad varnos yra itin protingi gyvūnai, kartais prilyginami net šimpanzėms.

„Kiti yra parodę, kad varnos gaminasi ir naudoja įrankius, numato ateities įvykius, supranta, ką žino kiti gyvūnai, ir - mūsų atveju - mokosi iš asmeninės patirties bei stebėdamos gentaines“, - kalbėjo J. Marzluffas.

Jo manymu, panašiai informacija dalintis gali ir kiti socialūs, ilgai gyvenantys gyvūnai - kojotai, meškėnai, žuvėdros, balandžiai ir žiurkės,

Žmonės, perspėdami kitus apie pavojų, turi kalbos pranašumą, tačiau garsai neatrodo esantys pakankami varnoms - kad informacija įstrigtų joms padeda stebėjimai.