Pražudė netinkama priežiūra

Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas, mikologas dr. Jonas Kasparavičius teigia, kad norint suprasti, kas nutiko Lukiškių aikštės liepoms ir kodėl jos nudžiūvo ar baigia nudžiūti, reikėtų pirmiausiai kruopščiai ir kritiškai apžiūrėti tiek jas, tiek ir jas supančią aplinką, taip pat prisiminti, kas aikštėje visai neseniai buvo daroma.

„Tai nėra labai jauni, neseniai pasodinti medžiai. Jie čia auga jau ne vieną dešimtmetį ir ant jų matosi beveik visos žmonių paliktos žymės. Kamienų apatinėje dalyje matyti senos didokos, jau užsitraukti spėjusios žaizdos po gana stambių šakų nupjovimo. Aukščiau kamienuose matosi dar nespėjusios pilnai užsitraukti žaizdos taip pat likusios po vėliau įvykusių stambokų šakų nupjovimų. Vidurinėse lajų dalyse matosi užgijusios ir ne visai užsitraukusios žaizdos nuo lajų genėjimo ir naujausios pastarųjų metų genėjimo metu padarytos žaizdos. Jeigu prisiminsime Gedimino prospekto ir Lukiškių aikštės rekonstrukcijas, tai galima beveik neabejoti, kad viena kita „trukdanti“ šaknis irgi buvo pašalinta“, – sako pašnekovas.

Anot jo, medžių genėjimas neužtepant specialiu tepalu pažeidimo vietų tapo dar viena šių liepų pražūties priežastimi.

„Tai buvo šaknis žalojanti „pagalba“. Kodėl vis akcentuoju genėjimų metu ir aplink vykusių darbų metu padarytas žaizdas? Todėl, kad kiekviena tokia žaizda yra plačiai atverti „vartai“ medžių parazitams – virusams, bakterijoms ir, ypač, grybams. Taigi, per visą jų augimo laikotarpį beveik reguliariai kiekviename medyje buvo atidaromos durys įvairiems parazitams.

Kadangi šioje vietoje sąlygos augti medžiams nėra idealios tiek dėl oro, o kartu ir dirvožemio užterštumo, tiek dėl sausrų vasaros laikotarpiais ir kiekvieną žiemą dosniai pilamos druskos, įvairių kenkėjų poveikio, tai ir be žalojimo jie buvo ne pačios geriausios būklės ir įvairiems parazitiniams grybams buvo gana lengvas grobis. Kai sodininkai genėja obelis, jie kiekvieną tokią žaizdą, likusią nupjovus šaką, užtepa specialiu tepalu. Deja, miesto medžiams tepalo pirkti niekas neplanavo ir neplanuoja, – nenudžius ir taip. Jeigu ir nudžius, tai galima bus viską suversti pirmtakų klaidoms, – net ir blogose sąlygose medžiai džiūsta gana lėtai ir tylomis“, – pasakoja J. Kasparavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją