Per paskutinius 80 metų Lietuvoje pastebimai sumažėjo pušynų bei eglynų plotai ir pagausėjo menkaverčių medžių. Didžiausi pokyčiai, remiantis Valstybinės miškų tarnybos statistiniais duomenimis, įvyko per pastarąjį dešimtmetį.

Kaip pastebi profesorius Edvardas Riepšas, per paskutinius dešimtmečius mažėjančius spygliuočių medžių plotus keičia padidėję beržynų, baltalksnynų ir juodalksnynų plotai.

Ypač įspūdingi skaičiai matomi nagrinėjant 2001 – 2010 metus. Per šį laikotarpį Lietuvoje drebulynų plotas išaugo 46 proc., juodalksnynų plotas – 21 proc., beržynų plotas - 18 proc., baltalksnynų plotas – 8 proc. Taip pat šiuo laikotarpiu pastebimas ryškus uosynų (30 proc.) ir eglynų plotų (4 proc.) sumažėjimas, skelbiama Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento tinklalapyje.

Specialistai pastebi, kad tiek valstybinės urėdijos, tiek privačių miškų savininkai pastaraisiais metais vis dažniau pasirenka nieko nekainuojantį miško atkūrimo būdą žėlimu. Tai miško atsikūrimas arba įsiveisimas be žmogaus pagalbos. Nepaisoma ir to, kad netaikant žėlimą skatinančių priemonių toks miškas atželia menkavertis, dažnai per retas.

"Abejonių nekelia tik viena tendencija, kad didėjant natūralaus atkūrimo apimtims, medynų sudėtyje mažėja spygliuočių ir kietųjų lapuočių dalis", - teigiama Lietuvos žemės ūkio universitete vykusiame seminare “Miškų atkūrimo problemos”.

Taip pat buvo pažymėta, kad iš sodintų medynų ploto tik 67 proc. medynų ploto vyraujančiomis medžių rūšimis išliko sodintos medžių rūšys. Ši tendencija ypač ryški privačiuose miškuose, kur nevykdoma želdinių priežiūra, o minkštieji lapuočiai ar krūmai nustelbia sodintus medelius.

GRYNAS.lt primena, kad sodintuose medynų plotuose pastaraisiais metais populiariausi eglių sėjinukai ir sodinukai, antroje vietoje - pušys, kurių paruošta šiek mažiau.

Iš lapuočių medžių sodmenų labiausiai paklausūs ąžuolų ir beržų sėjinukai. Kitų rūšių lapuočiai - mažiau populiarūs. Mažiausiai šiais metais paruošta maumedžių, uosių ir liepų sodinukų.