Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė GRYNAS.lt pasakojo, jog spalvos keitimas yra augalo prisitaikymo prie pasikeitusių gamtinių sąlygų ir pasiruošimo žiemai išraiška: „Mažėja šviesos kiekis, darosi šalčiau, augalas turi prisitaikyti, kad išliktų gyvas. Prieš numesdamas lapus, jis iš jų pasiima viską, ką prikaupė per vasarą, - tam, kad galėtų peržiemoti ir kitais metais vėl sužaliuoti.“
Nemuno pakrantė Kaune / DELFI skaitytojo nuotr.
Rudeninių lapų spalva priklauso nuo pigmentų. „Lapai nusidažo geltonai, rudai, kai suyra žaliasis pigmentas chlorofilas ir lieka tik geltonos spalvos pigmentai. Raudonuoja lapai gaminantis antocianams, tačiau šiems susidaryti dažniausiai reikia šaltesnio oro. Todėl šiemet mūsų lietuviški klevai geltoni, nes to šaltuko nelabai buvo. Žinoma, kiti augalai, kurie visada būna raudoni, raudonuoja ir šiemet,“ – sakė specialistė.
Citata
„Lapų turizmas“ valstijai atneša 460 milijonų dolerių (apie 1.2 milijardo litų) kasmet, todėl tikslios prognozės, kada ir kur geriausia stebėti rudenėjančius miškus, tikrai pasiteisina.

Spalvas lemia švelnesnis ruduo

Paklausta nuo ko priklauso, ar ruduo bus išskirtinai spalvingas, botanikė paminėjo oro sąlygas: „Rudenys skiriasi, kartais būna vėjuotos dienos, šlapios, lapai net nesuspėja pageltonuoti. Pradeda dar ant medžių pūti, pelėti ar vėjas nudrasko ir tos ryškios spalvos nematome. O šis ruduo tikrai išskirtinis: ilgas, be vėjų, saulėtas, todėl ir gėrimės tokiomis spalvomis.“

Beje, nuo oro priklauso ir kokių spalvų matysime daugiau – geltonų ar raudonų. „Kai šaltukas -  matome daugiau raudonos. Tačiau augalai yra ir genetiškai užprogramuoti, kokios spalvos bus. Raudoną daugiau matome įvežtiniuose augaluose kaip raudonieji ąžuolai, sparnuotasis ožekšnis ar puošmedis,” – pasakojo LEU mokslininkė. 

GRYNAS.lt jau yra anksčiau rašęs apie rudens spalvų skirtumus tarp Europos ir Šiaurės Amerikos miškų, pastaruosiuose raudonos spalvos būna žymiai daugiau. Rudenys Europoje yra švelnesni ir labiau ūkanoti, o viena iš raudonųjų pigmentų antocianų paskirčių, yra būtent apsauga nuo žalingų saulės spindulių.

Botanikės paklausus apie klimato kaitą ir kokios matomos tendencijos ateinantiems metams, to prognozuoti ji nesiryžo: „Pastebėjome, kad rudenys pas mus darosi šiltesni ir ilgesni. Nors dienos ir trumpėja, bet jau kelinti metai mėgaujamės tokiu ilgu, gražiu rudeniu. Tačiau kiek ilgai tai tęsis, ar čia ilgalaikis reiškinys, pasakyti yra sunku.“
Nemuno pakrantė Kaune / DELFI skaitytojo nuotr.

Iš lapų spalvų galima nemenkai uždirbti

Žvelgiant į trumpalaikes prognozes, vien tik iš rudens spalvingumo nelengva nustatyti, kokia bus ateinanti žiema. Specialistės teigimu, augalai tai tikrai „jaučia“ geriau už mus ir atitinkamai ruošiasi žiemai.

Anot mokslinių tyrimų, nors raudonieji pigmentai antocianai taip pat signalizuoja apie išaugusią cukrų gamybą, tai greičiausiai pirmiausia lemia rudens sąlygos – šaltokos ir saulėtos dienos. Apie būsimą žiemą ir jos stiprumą iš to spręsti nereikėtų. 

Žymiai lengviau yra nuspėti koks bus pats ruduo – spalvingas ar blankus – ir kai kuriose vietovėse į tai žiūrima ypač rimtai. Pavyzdžiui, viena iš JAV šiaurės rytų valstijų, Vermontas, netgi turi savo lapų prognozuotoją. Ši valstija garsėja savo miškais, kurie būtent rudens metu pritraukia daugiausiai turistų, atvykstančių pasigrožėti spalvingais vaizdais.
Citata
Kai šaltukas - matome daugiau raudonos. Tačiau augalai yra ir genetiškai užprogramuoti, kokios spalvos bus. Raudoną daugiau matome įvežtiniuose augaluose kaip raudonieji ąžuolai, sparnuotasis ožekšnis ar puošmedis.

„Lapų turizmas“ valstijai atneša 460 milijonų dolerių (apie 1.2 milijardo litų) kasmet, todėl tikslios prognozės, kada ir kur geriausia stebėti rudenėjančius miškus, tikrai pasiteisina. Lietuvoje miškai užima daugiau nei trečdalį šalies teritorijos, iš jų apie 43 proc. lapuočių medynai, - lapų prognozuotojas ir pas mus tikrai turėtų ką veikti. 


Kadangi šis ruduo žavi spalvomis, GRYNAS.lt redakcija kviečia skaitytojus pasidalinti užfiksuotomis nuotraukomis. Jas galite siųsti el. paštu grynas@grynas.lt.