Liepos 1-ąją virš Antarktidos lopinėlio įvykusio dalinio Saulės disko užtemimo Žemėje nepavyko pamatyti niekam arba beveik niekam - galbūt tik pingvinams ir jūrų paukščiams. Tačiau kosmose šį įvykį užfiksavo palydovai, praneša Space.com.

Kadangi šiuo metu Pietų poliaratyje - žiema, saulė per užtemimą beveik visur buvo žemiau horizonto. Vienintelė vieta, kur reginys buvo ryškus - nedidelis vandenyno lopas gerokai į Pietus nuo Pietų Afrikos.

Kol kas užtemimo nuotraukų nesulaukė jokie didesnieji dangaus stebėtojų užfiksuotus vaizdus skelbiantys portalai. Tačiau Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė vaizdą, palydovo „Proba-2“ užfiksuotą kosmose:


Saulės užtemimas - reiškinys, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, taip uždengdamas Saulės diską. Tai vyksta todėl, kad Mėnulis daug kartų mažesnis už Saulę, bet skrieja tiek pat kartų arčiau Žemės.

Per šiuos metus jau įvyko trys, o dar įvyks vienas dalinis Saulės užtemimas, Mėnulis šiemet buvo visiškai užtemęs kartą ir tai įvyks dar sykį.

Lapkričio 25-ąją beveik visiškas Saulės užtemimas džiugins Antarktidos, Naujosios Zelandijos, pietinio Afrikos pakraščio gyventojus.

Mėnulis dar kartą užtems gruodį. Šis įvykis bus matomas Europoje, Azijoje, Australijoje. Lietuvoje visiškas užtemimas prasidės 16.06 val. ir tęsis iki 16.57 val.