Gamtos tyrimų centro botanikos instituto mikologijos laboratorijos vadovė, daktarė Jurga Motiejūnaitė sutiko papasakoti apie skaitytojų radinius plačiau.

Skaitytojo Audriaus rastas briedžiukas

„Pirmojoje atsiųstoje nuotraukoje - tikrai briedžiukas. Antrojoje – sausapintė, - teigė mikologė. - Briedžiukų Lietuvoje yra kelios rūšys. Vieni jų, pavyzdžiui, valgomieji briedžiukai randami gana dažnai, kitos rūšys - retos, o kūginis briedžiukas apskritai yra saugomas, įrašytas į Raudonąją knygą, jo rinkti negalima. Valgomieji briedžiukai auga pavasarį įvairiuose miškuose, kartais netgi parkuose ar miesto želdiniuose. Nuotraukoje turėtų būti valgomoji briedžiukų rūšis, bet galvos dėti negaliu. Tai geri grybai, nenuodingi, nuvirti jų nereikia (ką būtina daryti norint paragauti jų giminaičių bobausių).“

Virginijaus rastas „medinis“ grybas - sausapintė

J. Motiejūnaitės teigimu, antrojoje nuotraukoje matomos ir skaitytojo „mediniais“ grybais pakrikštytos sausapintės – nevalgomos. Jų Lietuvoje yra dvi rūšys, viena jų - labai reta. Tačiau nuotraukoje greičiausiai matome žiemkentę sausapintę. Šis grybas dažnai auga įvairiuose spygliuočių miškuose.

GRYNAS.lt skaitytoja Vaiva rado ir netgi „išskrodė“ vaisių, panašų į agurką. Moteris domėjosi, kas tai per augalas.
Gamtos tyrimų centro floros ir geobotanikos laboratorijos vadovas, daktaras Valerijus Rašomavičius paaiškino, jog tai - dygliavaisis virkštenis.

Vaivai iš vidaus jis labiau priminė moliūgą

„Labai dažnai paupiuose,šiukšlynuose, panamėse ir kitose, drėgnesnėse, derlingo dirvožemio augavietėse aptinkamas šis svetimžemis augalas. Jis kilęs iš Šiaurės Amerikos, prieš kelis dešimtmečius buvo auginamas kaip dekoratyvus, greitai augantis, vijoklinis augalas. Šiais metais stebima ypatingai didelė jo invazija, visi panemunių gluosnynai juo apsikarstę baltavo," - pastebi botanikas.

Skaitytojos Vaivos radinys - dygliavaisis virkštenis

V. Rašomavičius teigia, jog augalas priklauso moliūginių šeimai, todėl jo sėklos panašios į moliūgo, o kvapas - į agurko. Vis dėlto jam neteko girdėti, kad vaisių kas būtų suvalgę, gal todėl nežinoma ir apie apsinuodijimo atvejus. „Kita vertus, nelabai yra ką tenai valgyti. Vaisius mažas - vos keli centimetrai - oda stora, su plaušais, sėklos stambios. Turbūt būtų tarsi kitokio skonio vanduo. Todėl mano diagnozė - nevalgomas," - savo verdiktą paskelbia V. Rašomavičius.

Šią savaitę GRYNAS.lt jau rašė apie įdomų ir valgomą skaitytojų rastą grybą - geltonpintes.

Laukiame jūsų laiškų – ką neįprasto pastebėjote gamtoje? Nuotraukas ir aprašymus siųskite paštu grynas@grynas.lt ir GRYNAS.lt gamtos specialistai padės nustatyti, koks tai augalas ar gyvūnas.