GRYNAS.lt sulaukė skaitytojos Eglės Muravjovaitės fotografijų, kuriuose užfiksuotas dar giliu žiemos miegu neįmigęs ežiukas.

Skaitytoja rašė, kad pirmadienį vakare išgirdusi lauke lojant šunis išėjo pasižiūrėti ir kieme rado į kamuoliuką iš baimės susisukusį ežį. Eglė buvo nustebusi, kad tokiu metų laiku ežiukas dar nemiegojo ir atėjo į jos kiemą.

Nerijus Zableckis
Svarbiausia yra neliesti šiuo metu rastų nemiegančių gyvūnų.

Lietuvos gamtos fondo vykdomasis direktorius Nerijus Zableckis pasakojo, kad toks gyvūnų elgesys nėra neįprastas, turint omenyje, kad dar nesulaukėme šalčių. Jo teigimu, kol laikysis teigiama temperatūra, tol gyvūnai neįmigs žiemos miegu ir retkarčiais juos galėsime sutikti.

Skaitytoja kieme rado dar nemiegantį ežiuką
Skaitytoja kieme rado dar nemiegantį ežiuką

„Ežiai, šikšnosparniai ir kiti gyvūnai dar neužmigo. Pats prieš savaitę miške mačiau usūrinį šunį. Paprastai gyvūnėliai jau turi įsirengę slėptuves, jose praleidžia daug laiko, bet karts nuo karto išlenda ir pamėgina susirasti maisto. Ežiukas irgi galėjo ieškoti kokios sušalusios kirmėlės ar mėginti nepastebėtas įsmukti į kokį ūkinį pastatą“, - komentavo direktorius.

Gamtosaugininko teigimu, vėluojanti žiema sekina gyvūnus, nes jiems jau sulėtėjusi medžiagų apykaita, bet ne taip stipriai kaip būna žiemos miego metu. Vadinasi, jie degina savo energiją, bet papildyti ją tegali labai menkai. Tačiau nerimauti neverta – žiema ateis, gyvūnai užmigs ir pavasario sulauks. Pašnekovo teigimu, jam nėra žinoma, kad vėlyvos žiemos kaip nors smarkiai įtakotų žiemojančių gyvūnų populiaciją.

N. Zabliackis patarė, kad svarbiausia yra neliesti šiuo metu rastų nemiegančių gyvūnų. „Jie puikiai žino kas vyksta ir ko nori, tad nerimauti ir pulti jam padėti tikrai neverta“.

Dėkojame Eglei Muravjovaitei už nuotraukas! Jei turite daugiau nemiegančių gyvūnų nuotraukų - siųskite jas paštu grynas@grynas.lt.