Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Ieva, kuri teigė kažkur skaičiuosi, kad jeigu šalia namų pasisodinsi maumedžių, jie gali apsaugoti nuo žaibo, nes neva į būtent šiuos medžius žaibas netrenkia.

Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis ne tik, kad paneigė šį mitą, bet ir pateikė konkretų pavyzdį, kuomet žaibas trenkė į maumedį.

„Viduryje Vilniaus, Verkių regioniniame parke prie vienuolyno Kalvarijų papėdėje trenkė žaibas į maumedį. Tai buvo pernai kažkur birželio mėnesį“, - sakė A. Davenis. Jis teigė pats nufotografavęs šį vaizdą.

„Pusės namo vos nenunešė. Liudininkai, kurie tuo metu buvo name, sakė, kad namas nuo žaibo trenksmo net šokčiojo. Maumedį perskėlė perpus – sutraiškė jo kamieną, bet namą pavyko išsaugoti“, - istoriją priminė pašnekovas.
Citata
Pusės namo vos nenunešė. Liudininkai, kurie tuo metu buvo name, sakė, kad namas nuo žaibo trenksmo net šokčiojo. Maumedį perskėlė perpus – sutraiškė jo kamieną, bet namą pavyko išsaugoti.

Jo teigimu, ąžuolai ir maumedžiai turi trauką – jie yra pakankamai aukšti, todėl aplink susidaro magnetiniai laukai, bet iš esmės žaibas gali trenkti į bet kurį medį ir to numatyti neįmanoma.

Prisimindamas pernai metų istoriją, A. Davenis sakė, kad toje vietoje, kur žaibas trenkė į maumedį, šis nebuvo pats aukščiausias, šalia buvo ir kitų aukštesnių medžių, todėl pasikliauti maumedžiu kaip apsauga nuo žaibo, padedančiu išsaugoti šalia pastatytus namus sveikus, nevertėtų.

„Žaibas trenkia iš esmės į bet kurį medį. Jeigu sodyba yra miško apsuptyje, tikimybė, kad trenks yra pakankamai maža, bet jeigu ji vienutė stovi viduryje lauko ir apsodinta medžiais – gali taip pat sėkmingai žaibas trenkti ir į liepą“, - sakė arboristas.

Jis patarė, kad geriausia apsauga yra žaibolaidžiai, kurie gali būti dedami ne tik į pastatus, bet ir į medžius.