Tai – skroblinė harpija. Šis įspūdingos išvaizdos gyvis, primenantis ateivį iš fantastinių filmų, tėra drugio – skroblinės harpijos – vikšras. Jis savo išvaizda primena didžiulę skruzdę, tokiu būdu gąsdindamas potencialius priešus.

Skroblinė harpija yra drugių kuoduočių šeimos naktinis drugys. Drugiai aptinkami lapuočių ir mišriuose miškuose. Vikšrai minta ąžuolų, bukų, skroblų, beržų, lazdynų ir kitų lapuočių medžių lapais. Drugius galime stebėti gegužės–liepos mėnesiais, vikšrai vystosi birželio–rugsėjo mėnesiais. Jie žiemoja kokone tarp lapų, dažniausiai paklotėje.

Skroblinė harpija

Drugys yra stambus – jo išskleistų sparnų ilgis siekia iki 70 mm. Jo kūnas gausiai padengtas pūkeliais. Drugiai yra aktyvūs naktį. Patinai dažniau nei patelės tamsiu paros metu atskrenda į šviesą. Dieną jie ilsisi ant medžių kamienų.

Šis drugys nėra retas, gana plačiai paplitęs Lietuvoje.

Šio drugio vikšro išvaizda suteikė drugiui įdomius pavadinimus skirtingomis kalbomis. Lietuviškai jis vadinama harpija – graikų mitologinės būtybės vardu, angliškai – lobster moth – drugiu omaru, lenkiškai – potwora buczynówka – bukų monstru.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)