Nuotraukoje matome trumpasparnių šeimos vabalą. Vabalas panašus į Ocypus olens rūšies trumpasparnį, tačiau apibūdinti iš nuotraukos yra sudėtinga – sunku suprasti pavaizduoto vabalo dydį, nesimato kitų svarbių detalių. Lietuvoje yra registruotos 8 Ocypus genties rūšys.

Trumpasparniai vabalai yra viena gausiausia rūšimis vabalų šeima pasaulyje. Lietuvoje gyvena ar tikėtina, kad gali būti aptikta, daugiau kaip 1000 trumpasparnių vabalų rūšių. Šios šeimos vabalų apibūdinimas, ypač rūšies nustatymas yra sudėtingas, nes dažnai reikia matyti ir analizuoti smulkias morfologines detales.

Vis dėlto nuo kitų šeimų vabalų trumpasparniai yra lengvai atskiriami. Pagrindinis šiai šeimai priklausančių vabalų bruožas – sutrumpėję, neuždengiantys viso pilvelio antsparniai, pailga kūno forma. Šios šeimos vabalai dažniausiai yra smulkūs ar labai smulkūs. Jų kūno ilgis varijuoja tarp 0,5 mm ir 50 mm.

Trumpasparniai gyvena labai įvairiose buveinėse: dirvožemyje, miško paklotėje, irstančiose augalų liekanose, po medžių žieve, paukščių ir žinduolių lizduose, skruzdėlynuose, vandens telkinių pakrantėse. Vabalai ir lervos dažniausiai yra plėšrios ar minta dvėseliena, tačiau šios gausios šeimos atstovai gali būti ir saprofagai ir fitofagai, mikofagai.

Ocypus olens yra plačiai paplitęs vabalas Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Lietuvoje.

Jis sutinkamas įvairiose buveinėse: miškuose, soduose, pievose, dažnai laikosi tamsesnėse, drėgnose vietose, paklotėje, po žieve ir pan.

Šis vabalas maitinasi kirmėlėmis, moliuskais, kitų vabzdžių lervomis, tačiau yra duomenų, kad gali būti visaėdis, misti ir augaliniu maistu, yrančia organika. Aktyvus sutemus ir naktį.

Nuotraukoje vabalas yra jam būdingoje gynybinėje pozoje. Šio vabalo pilvelio gale yra kvapą skleidžiančios liaukos – gindamasis jis išpurškia nemalonaus kvapo skystį.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)