Prie kelmo įamžintas drebutinis netikradyglis.

Jis auga spygliuočių miškuose ant pūvančių kelmų ar išvartų jas ardydamas. Gali augti pavieniui arba, kaip užfiksuota nuotraukoje, grupelėmis.

Grybas plačiai išplitęs beveik visame pasaulyje. Nerastas tik Grenlandijoje ir Antarktidoje. Aišku, jis auga ne visur, o tik jam tinkamose vietose, todėl nei plikuose kalnuose, nei dykumose ar stepėse jo ieškoti neverta.

Nuotraukoje užfiksuoti dar jauni grybai. Visai jauni gali būti beveik skaidrūs, vėliau kepurėlės viršus kiek paruduoja. Brandžių vaisiakūnių kepurėlės viršus dažniausiai yra padengtas drebutinės konsistencijos dygliukų ar plaukelių pavidalo išaugomis.

Apatinėje kepurėlės dalyje yra stambesni beveik skaidrūs ar balsvi spygliukai ar dygliukai. Kepurėlė gali būti vėduoklės, liežuvio pavidalo, kartais gali turėti ir iki 4 centimetrų ilgio link pagrindo kiek plonėjantį kotą. Jis irgi padengtas smulkučiais spygliukais.

Jaunas grybas drebučių konsistencijos, pasenęs ir sudžiūvęs tampa kietu ir neįkandamu. Taigi, grybas yra valgomas, bet tik kol jaunas ir minkštas. Kadangi yra vandeningas ir jokiu ypatingu skoniu nepasižymi, tai niekas jo ir nerenka. Tik savotiška grybo išvaizda beveik nepalieka abejingų.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)