Šalia pintinės su baravykais ir žvynabudėmis matosi kopūstgalvis raukšlius (Sparassis crispa).

Tai – labai originalios išvaizdos, gana lengvai atpažįstamas grybas. Vieniems jis primena koralą, kitiems žiedinį kopūstą ar kažkokį krūmą su garbanotomis šakelėmis, atsišakojančiomis nuo bendro koto.

Grybas gali išaugti iki įspūdingo pusmetrio skersmens ir 3 ar net 5 kilogramų svorio. Auga senų, brandžių pušų, retkarčiais eglių, maumedžių ar kitų spygliuočių kamieno apatinėje dalyje, ant negyvų ar mirštančių jų šaknų. Kartais gali išaugti ir šalia pušų kelmų. Tai yra vidutinio klimato juostoje gana plačiai išplitęs, bet daugelyje šalių saugomas kaip retas senų, brandžių pušynų grybas. Kadaise buvo naudojamas liaudies medicinoje sunkiai gyjančioms žaizdoms gydyti.

Jis yra valgomas, tačiau, nors į paskutinę Lietuvos raudonąją knygą nebuvo įtrauktas, vertėtų susilaikyti nuo jo rinkimo. Tai yra senų, brandžių pušynų reliktas ir kiekviena jo radavietė parodo išlikusias tokių miškų saleles. Grybus tyrinėjantiems mokslininkams buvo ir yra įdomi informacija apie kiekvieną šio grybo radavietę.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)