Paukštis labai panašus į muskusinę antį. Galimai ji pabėgo nuo ją auginusio žmogaus, sako jis.

Anksčiau ornitologas yra pasakojęs, kad muskusines antis žmonės mėgsta auginti mėsai, nes patelė gali sverti apie 3 kg, o patinas – iki 6 kg. Taip pat šios antys deda daug kiaušinių. Kartais pasitaiko, kad jos pabėga nuo žmonių.

„Kai kur užsienyje, Vakarų Europos šalyse, muskusinės antys laisvai plaukioja parkuose. Tik jos nėra tos tikrosios, kilusios iš Pietų Amerikos, muskusinės antys, bet maišytos. Muskusinių ančių galima pamatyti Prancūzijos, Italijos, Vakarų Vokietijos tvenkiniuose. Argentinos, Brazilijos pelkynuose yra natūralios muskusinių ančių buveinės, ten gyvenančios antys jau visai kitaip atrodo.

Tokios antys maitinasi tuo pačiu maistu kaip ir didžiosios antys, todėl gamtoje gali nesunkiai išgyventi. Jos pasiliks per žiemą Lietuvos upėse, kai pradės šalti, perskris į platesnes upes, kur joms bus patogiau plaukioti. Muskusinė antis yra viena iš seniausių naminių paukščių rūšių pasaulyje, kai į Pietų Ameriką atkeliavo pirmieji ispanų tyrinėtojai jie pastebėjo, kad Peru ir Paragvajuje žmonės jau augina šias antis kaip namines.

Kitas įdomus faktas – actekų valdovai dėvėjo apsiaustus su muskusinių ančių plunksnomis. Muskusinės antys turi tvirtus nagus, todėl nevengia nutūpti ir medžiuose, gali perėti tiek inkiluose, tiek senų medžių drevėse“, – pasakojo G. Petkus.

Ornitologas sako, kad kai vandens telkinį, kuriame antis gyvena, aptrauks ledas, jei ji neskraido, gali tapti lengvu grobiu lapei.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)