Tai - dygliavaisis virkštenis. Jis yra vienmetis vijoklinis augalas, užauga 1-2 metrus, o geromis sąlygomis gali išaugti net iki 6 metrų ilgio. Jo stiebas kyla aukštyn ūsiukais tvirtindamasis prie atramų, kabindamasis į gretimus medžius, krūmus, aukštesnių žolių stiebus. Jis juos apraizgo ir kelia savo šakeles bei žiedynus aukštyn.

Dygliavaisis virkštenis yra moliūginių šeimos augalas, todėl jis labai panašus į agurką: ir lapais, tik smulkesniais, ir kibiais ūseliais, ir žali vaisiai atrodo kaip trumpi drūti dygliuoti agurkėliai.

Užsimezgęs vaisiukas auga, pučiasi, dygliai ilgėja, o viduje susiformuoja du sėklalizdžiai - tokios pailgos ovalios ertmės.

Dygliavaisio virkštenio sėklos

Abiejose ertmėse formuojasi po 2 sėklas. Kai sėklos sunoksta, patamsėja, suplokštėja ir vaisius jau būna pasiruošęs tas sėklas pasėti, jis dar labiau išsipučia, kol vaisiaus apačia sprogsta ir jis išsviedžia sėklas, kad jos kuo toliau nulėktų, plačiau pasisėtų.

Natūraliai augalas auga Šiaurės Amerikoje. XIX a. pab., kai Europoje ima klestėti sodininkystė, jis parvežamas į lietuviškus sodus ir gėlynus kaip įdomus, dekoratyvus augalas. Buvo auginamas ir balkonuose, terasose dėl dailių žiedelių ir malonaus jų kvapo.

Dygliavaisis virkštenis

Vis dėlto parsivežę kaip dekoratyvų augalą, mes nepastebėjome kaip jis stipriai išplito gamtoje ir tapo invaziniu. Ypač patinka įsikurti upių pakrantėse, kur humusingas dirvožemis, yra pakankamai drėgmės, pakrančių augmenijos atramai, be to vanduo padeda platinti sėklas. Todėl galima pastebėti, kad jis upių pakrantėse apsivijęs krūmus sudaro tankius sąžalynus ir vieta tampa nepraeinamais brūzgynais.

Augalas pradeda žydėti kaip tik birželio mėnesį, žydi ir liepą, ir rugpjūtį, o sėklos pribręsta rugsėjį-spalį. Vaisiakūniai net iššovę sėklas lieka kaboti per žiemą, suirus jų minkštajai daliai lieka tinklinis „karkasas“, lyg plaušinė, todėl jis gana įdomiai atrodo ištisus metus.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt