Tai - plačiataurė. Lietuvoje auga dvi jų rūšys: austriškoji ir paprastoji. Abi rūšys nėra saugomos, tikrai nėra retos. Jas atskirti galima tik pagal sporas. Tai pavasariniai grybai, pastaraisiais metais pripažinti kaip valgomi. Jie yra dekoratyvūs, todėl tinka ir patiekalams puošti.

Šie grybai pasirodo jau kovo mėnesį, taigi šiuo metu jų augimo sezonas jau baigėsi, kažkur gal galima rasti nebent tik vieną kitą.

Jie primena ne mūsų tradicinius grybus, o Azijos šalyse patiekalams naudojamus tokius traškius, kremzlinius grybus. Plačiataurės džiovinimui nenaudojamos, jas galima vartoti kiek apvirus, bet labai ilgai virti nereikia, nes jos vis tiek nesuminkštės.

Lietuviai šiuos grybus jau žinojo nuo seno, galbūt tik nevalgė. Jie liaudiškai dar vadinami gegutės bateliais.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)