Sulaukė Prezidentės veto

Prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė ketvirtadienį vykusiame plenariniame posėdyje pristatė šalies vadovės dekretą, kuriuo Seimui pakartotinai grąžintos svarstyti Miškų įstatymo pataisos.

Seimas priimtomis Miškų įstatymo pataisomis nustatė, kad Lietuvos Respublikoje veiklą vykdo 42 miškų urėdijos.

Pasak šalies vadovės patarėjos, įstatymu nustačius prievolę išsaugoti esamas 42 miškų urėdijas, yra nepagrįstai suvaržomi konstituciniai Vyriausybės įgaliojimai efektyviai valdyti miškų ūkį.

„Seimas yra įgaliotas nustatyti miškų ūkio politikos kryptis, o Vyriausybė, atsižvelgdama į valstybės ekonominę politiką miškų ūkio sektoriaus finansinius ir ekonominio efektyvumo rodiklius, yra įgaliota priimti būtinus sprendimus, leidžiančius užtikrinti didžiausią valstybės miškų valdymo efektyvumą ir socialinę bei ekonominę naudą šaliai. Taigi Vyriausybė, formuodama miškų ūkio valdymo strategiją, kartu ir spręsdama miškų urėdijų skaičiaus klausimą, yra įpareigojama atsižvelgti į Seimo nustatytas miškų ūkio politikos kryptis“, – tvirtino R. Svetikaitė.

Pranešėjos tvirtinimu, priimto įstatymo nuostata dėl konkretaus urėdijų skaičiaus nustatymo lygiu užkerta kelią bet kokioms reformos miškų valdymo srityje, nors jos būtų ir reikalingos siekiant efektyvaus miškų valdymo.

Prezidentė teikiamomis pataisomis siūlo nustatyti, kad Lietuvoje valstybinių miškų efektyvų valdymą turi užtikrinti Vyriausybė, remdamasi Seimo patvirtintomis miškų ūkio politikos kryptimis.

Po valstybės vadovės dekreto pristatymo už tai, kad Miškų įstatymo pataisos būtų svarstomos iš naujo balsavo visi 106 balsavime dalyvavę Seimo nariai. Toliau jos bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Aplinkos apsaugos komitete, papildomu – Kaimo reikalų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti gegužės 14 d.

Aplinkos ministras palaiko Prezidentės nuomonę

Pozicijos, kad urėdijų skaičius neturėtų būti nustatytas įstatymu, laikosi ir aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

„Prezidentė vetavo įstatymo pataisas, nes jose nustatytas konkretus Lietuvoje veikiančių miškų urėdijų skaičius – 42, t. y. tiek pat, kiek yra ir dabar. Tai varžytų konstitucines Vyriausybės ir Aplinkos ministerijos galias efektyviai valdyti miškų ūkį. Tuomet, darant bet kokį apjungimą ar urėdijų stambinimą, tektų kreiptis į Seimą dėl urėdijų skaičiaus pakeitimo“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva aktyviai rengiasi tapti ESBO nare, iš kurios sulaukiama klausimų apie šalies miškų ūkio situaciją, kuri nesikeitė nuo sovietinių laikų. „Dabar jau esame gavę paklausimų, kodėl yra būtent toks modelis. Sunku paaiškinti, kodėl valstybinių įmonių miškų urėdijose skaičių nustato ne konkurencija, bet įstatymas“, – teigė ministras.

K.Trečiokas taip pat atkreipė dėmesį, kad jokio konkretaus miškų ūkio pertvarkos modelio Aplinkos ministerija dar nėra patvirtinusi. Šiuo metu ministro įsakymu yra sudaryta mokslininkų, Generalinės miškų urėdijos, Miškų departamento atstovų ir urėdų darbo grupė. Ji turės įvertinti esamą situaciją, atliks reikalingus ekonominius skaičiavimus ir tik tada Vyriausybei, jei bus poreikis, bus pasiūlytas vienoks ar kitoks urėdijų pertvarkos modelis. „Galiu užtikrinti, kad, jei bus pasiūlytas konkretus modelis, jis iš anksto bus pristatytas tiek miškininkų bendruomenei, tiek Seimo nariams, tiek visuomenei“, – sakė aplinkos ministras.