Tarp visų stebėtų paukščių buvo tik pora šiemetinių jauniklių, o tai rodo, jog dauguma gandriukų dar laikosi artimiausioje lizdo aplinkoje. Didžioji baltųjų gandrų kelionė į Afrikos žemyno pietus prasidės tik sustiprėjus jaunikliams, kuomet ganėtinai tiksliai – apie rugpjūčio 24 d., per Šv. Baltramiejaus dieną – dauguma paukščių pakils tolimam skrydžiui.

Tai pastebėjo ir mūsų senoliai, šią dieną pavadindami „gandrų išskridimo“ diena. Taigi, daugumai gandrų jauniklių lieka mažiau nei mėnuo po lizdo palikimo pasirengti tolimai kelionei, nors ir gandrų išskridimo dieną lizduose ar prie jų paprastai dar galima pamatyti vėlyvuosius gandriukus. Šie su savo tėvais, jau ne tokiais gausiais būriais, pakils skrydžiui į žiemavietes tik rugsėjo mėn.

Tuo tarpu dabar baltųjų gandrų migracija dar neprasidėjus, o nušienautose pievose, arimuose ar net sąvartynuose – visur kur gausiau gandrams tinkamo maisto – būriuojasi ne tik nesėkmingai perėję ar jau palikuonis išauginę paukščiai, bet ir netoliese perintys rūpestingi tėvai, kuriems dabar tenka daug paplušėti, norint išmaitinti jau beveik suaugusius jauniklius. Todėl gandrų sankaupas ir galima stebėti įvairiose vietose, kur yra gausiausia maisto, tame tarpe ir buitinių atliekų sąvartynuose. Šiuo metu čia kartu su kirais jie „padeda rūšiuoti“ maisto likučius nuo perdirbimui skirtų atliekų.