„Klausimas, kieno visi tie neva beglobiai gyvūnai, turintys antkaklius? Kiek dar žmonių pergyvena nesulaukdami savo katinėlių sugrįžtant namo ir kaip galima leisti kažkokiems savanoriams rinkti gyvūnus, nors akivaizdu, kad jie naminiai, prižiūrėti, sterilizuoti, o mūsiškis - dar ir veislinis?“ - piktinosi vos augintinio nepraradusi vilnietė.

„Kaip kiekvieną dieną ryte išleidome jį trumpam, tačiau po kelių valandų katinėlio prie namų neradome. Visą savaitę nebuvo namie. Turbūt nereikia sakyti kiek liūdesio ir nerimo mums tai atnešė“, - rašė Beatričė.

Visam kiemui pažįstamą katiną „Ozo“ centre tarp beglobių gyvūnų pamatė Beatričės kaimynė.

„Nuėję radome jį ir daugybę kitų gyvūnų, beje, ne vienas su antkakliu. Mūsų katinas buvo laikomas mažyčiame narvelyje, pamatęs mus pradėjo garsiai kniaukti. Kai parsinešėme namo, iš pradžių vos paėjo, atrodė sublogęs. Tuo metu prekybos centre budėję savanoriai nieko negalėjo pasakyti apie tai, kaip katinas atsidūrė pas juos“, - sakė vilnietė, nerimaudama, kur dedami tie neva beglobiai gyvūnai po tokių „akcijų“, kiek dar žmonių nukentėjo nuo tokios „savanoriškos“ veiklos.

„Ar ateityje tokios „pagalbos tarnybos“ tęs savo veiklą su tokia pačia neįtikėtina nekompetencija?“, - piktinosi po savaitės katiną atgavusi vilnietė.

Antkaklis dar nieko nereiškia

Paprašyta pakomentuoti situaciją, Gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Danutė Navickienė atkreipė dėmesį, jog nesusipratimo galėjo nebūti, jei šeimininkai ant katino antkaklio būtų užrašę bent telefono numerį ar adresą.

„Tikrai nemanau, kad savanoriai piktybiškai iš kiemų išveža šeimininkus turinčius gyvūnus. Garantuoju, kad ant to katino antkaklio nebuvo informacijos apie šeimininkus, antraip jis tikrai būtų sugrąžintas namo“, - sakė D. Navickienė.

Pasak gyvūnų globos draugijos pirmininkės, jei gyvūnas su antkakliu, tai dar nieko nereiškia, „gal jis pabėgo iš namų, pasimetė ir kankinasi lauke – kiek gyvūnų su antkakliukais išmetami į gatvę ir paliekami likimo valiai“.

Nederėtų laikyti lauke

Paklausta, ką daryti, kad šeimininkus turintys gyvūnai nebūtų paimami ir atiduodami kitiems šeimininkams, D. Navickienė pakartojo, kad ant antkaklio būtina užrašyti šeimininkų kontaktus, nes nėra kito būdo sužinoti, ar gyvūnas globojamas, ar pamestas.

„Be to, jei gyvūnas globojamas, jis neturėtų būti lauke. Kaip rodo mano patirtis, net laisvėje gimę keturkojai su laiku adaptuojasi namuose ir nesiveržia į lauką, tik, žinoma, reikia kantrybės, iš karto neleisti vaikštinėti po visą būtą ar namą, iš pradžių įpratinti būti, pvz., virtuvėje, kad po truputį susipažintų su aplinka ir išmoktų naudotis dėžute“, - patarė gyvūnų globos draugijos atstovė.

Apie „SOS gyvūnų“ vykdomą akciją puikiai žinanti Gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus vadovė teigė labai vertinanti savanorių darbą, kurie neleidžia beglobiams gyvūnams alkti ir šalti gatvėje, surenka juos ir dovanoja rūpestingiems žmonėms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją